14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialPrimăria Capitalei dă 600.000 de lei pe un nou monument dedicat lui...

Primăria Capitalei dă 600.000 de lei pe un nou monument dedicat lui I.L. Caragiale

Un bust din bronz reprezentându-l pe dramaturgul român Ion Luca Caragiale, realizat de sculptorul Ionel Stoicescu, a fost finanţat de Primăria Capitalei cu o sumă de 600.000 de lei şi va fi amplasat în Bucureşti, potrivit Mediafax.

Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, o instituţie publică de cultură aflată în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti, i-a alocat o sumă de 600.000 de lei artistului Ionel Stoicescu, pentru a realiza bustul din bronz “I.L. Caragiale”, potrivit unui anunţ de atribuire a contractului.

Artistul plastic va realiza bustul din bronz al dramaturgului roman I.L. Caragiale, replică după lucrarea lui Constantin Baraschi “şi va amplasa bustul pe un soclu adecvat”.

Contractul i-a fost atribuit în 20 decembrie 2010 artistului Ionel Stoicescu prin negociere, criteriul de atribuire fiind “preţul cel mai scăzut”. Pentru atribuirea acestui contract a fost depusă o singură ofertă.

Valoarea totală finală a contractului este 600.000 de lei fără TVA (peste 140.000 de euro fără TVA).

În Bucureşti mai pot fi admirate alte două monumente dedicate lui I.L. Caragiale – “Caragialiana”, realizat de artistul Ioan Bolborea şi amplasat în decembrie 2010 în faţa Teatrului Naţional Bucureşti, şi statuia lui I.L. Caragiale, realizată de sculptorul Constantin Baraschi şi amplsată în prezent pe strada Maria Rosetti din Capitală.

“Caragialiana” reprezintă un ansamblu de 16 sculpturi realizate de artistul Ioan Bolborea, reprezentând personaje cunoscute ale operelor lui I. L. Caragiale. Sculpturile realizate din bronz patinat au o înălţime de şapte metri şi cântaresc în total peste 25 tone. În stânga ansamblului se află statuia marelui dramaturg I. L.Caragiale, care, în viziunea sculptorului Ioan Bolborea, îşi priveşte contemplativ personajele. Ioan Bolborea a câştigat, în 2002, un concurs al Primăriei Municipiului Bucureşti pentru realizarea unui monument dedicat lui Ion Luca Caragiale, bugetul total pentru realizarea ansamblului statuar “Caragialiana” ridicându-se la 6 milioane de lei, după cum a declarat sculptorul, în 2009, pentru Mediafax.

Pe de altă parte, o altă statuie care-l întruchipează pe I.L. Caragiale, realizată de sculptorul Constantin Baraschi, este amplasată din 2006 pe strada Maria Rosetti din Bucureşti, de unde fusese luată în anul 2002 şi mutată în faţa Teatrului Naţional.

Ionel Stoicescu a restaurat de-a lungul timpului mai multe monumente, printre care “Dinicu Golescu”, “Dr. C.I. Istrati”, “Mihail Cantacuzino” şi “Monumentul trupelor de geniu”. Totodată, el este autorul Monumentului Fondatorilor Uniunii Europene din Bucureşti şi a mai realizat un monument reprezentându-l pe Panait Istrati, finanţat de Primăria Capitalei cu o sumă de 745.000 de lei şi care va fi amplasat în Parcul Herăstrău din Bucureşti.

Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă