Direcศia Naศionalฤ Anticorupศie a descins la începutul lunii februarie la societatea Ciclop, care aparศine de Consiliul General Bucureศti. Motivul: firma a pierdut mai multe procese cu foศtii angajaศi ศi nu poate justifica absenศa unor sume de bani, de ordinul milioanelor de euro.
Pânฤ în 1989, Service-Ciclop era singura societate de service auto de elitฤ din România ศi avea nouฤ subunitฤลฃi. Reprezentanลฃele tuturor mฤrcilor de autoturisme occidentale, de la Volvo la Mercedes, figurau la Ciclop. Dupฤ 1990, firma a trecut în subordinea Consiliului General al Capitalei, iar municipalitatea încasa la bugetul local toate beneficiile, lฤsând societฤลฃii doar banii pentru investiลฃii.
Ciclop a strâns pânฤ în anul 2007, numai din vânzarea câtorva dintre subunitฤศile sale, suma de 3 milioane de euro, bani puลi de-o parte pentru viitoarele investiลฃii, conform salariaลฃilor societฤลฃii, care au dorit sฤ nu li se divulge identitatea. Totodatฤ, firma aflatฤ în subordinea municipalitฤศii a închiriat câteva spaลฃii de pe urma cฤrora a încasat – ลi încaseazฤ – 46.000 de euro pe lunฤ.
Cei aproximativ 250 de angajaลฃi aveau contracte de muncฤ pe cote procentuale, adicฤ salariul minim pe economie ลi restul un procent din ceea ce aduceau societฤลฃii. Cu alte cuvinte, totul era gândit în aลa fel încât muncitorii sฤ-ลi producฤ singuri salariile, ba mai mult, sฤ acopere veniturile celor de la birouri ลi, pe lângฤ acestea, sฤ aducฤ ลi un profit Primฤriei. Vânzฤrile ลi închirierile de spaลฃii intrau la altฤ categorie, erau beneficiu curat.
Externalizarea serviciilor a triplat cheltuielile
În anul 2007, consilierii au hotฤrât sฤ mute sediul principal al societฤศii aflat în centrul Capitalei, din Bd. Magheru nr. 6-8, din cauzฤ cฤ imobilul a fost revendicat. S-a optat pentru modernizarea unui alt sediu Ciclop, în ลos. Giurgiului, la marginea oraศului. Pentru asta, ”s-a intrat” în contul de 3 milioane de euro destinat investiลฃiilor. De asemenea, au fost externalizate serviciile de contabilitate, serviciul juridic ลi cel de cadre, deศi cheltuielile cu aceste servicii s-au triplat automat.
Chiar ศi aศa, indiferent de cheltuielile mai sus menลฃionate, societatea ar fi trebuit sฤ meargฤ totuลi pe profit, ลฃinând cont de chiria lunarฤ de 46.000 de euro pe care o încasa ลi de modul de salarizare al angajaลฃilor. Cu toate acestea, în noiembrie 2010, conducerea firmei a dat afarฤ 40 de muncitori, pe motiv cฤ trebuie reduse cheltuielile salariale. Urmeazฤ o perioadฤ de nervozitate ศi procese cu foศtii angajaศi, dupฤ care, în 2014, se instaleazฤ o nouฤ conducere. Dupฤ câteva luni de tatonare, începe un nou scandal.
Banii voลtri sunt ai mei!
În aprilie 2015, directorul tehnic al societฤลฃii a chemat pe rând muncitorii, sฤ le spunฤ cฤ trebuie sฤ-ลi ia concedii fฤrฤ platฤ, la cererea lor, pentru cฤ nu mai sunt bani, iar societatea nu mai poate supravieลฃui dacฤ ei nu se sacrificฤ. Salariile medii din unitate, pentru muncitori, cei care realizeazฤ veniturile efective, erau de 1.550 de lei. În schimb, noua directoare generalฤ, sositฤ în 2014, tocmai de la ศefia Tineretului Social Democrat sectorul 6… ลi-a mฤrit salariul de la la 6.600 lei – cât avea fostul director – la 11.122‚ apoi, dacฤ tot era loc, la 12.493 de lei.
De asemenea, membrii Consiliului de Administraลฃie ลi-au rotunjit veniturile de la 1.350 de lei la 2.050 de lei pe ลedinลฃฤ. Peste toate, statele de platฤ sunt pline de posturi inventate pe salarii de 5.000 – 6.000 de lei. Apoi, desigur, n-au mai fost bani pentru muncitori, iar aceศtia au fost sfฤtuiศi sฤ-ศi ia concedii fฤrฤ platฤ, ca sฤ nu-ศi piardฤ locurile de muncฤ!
Revoltaศi, câศiva angajaศi au cerut socotealฤ, dar au fost daศi afarฤ de noua conducere. Au urmat procese pe care oamenii le-au câศtigat. Recent, Direcศia Naศionalฤ Anticorupศie a descins la Ciclop pentru a verifica de ce sunt aศa multe procese ศi unde sunt banii firmei. Sฤ facem un calcul…
Din august 2007 pânฤ în decembrie 2015, adicฤ în 101 luni, Ciclop a încasat, doar din chirii, suma de 4.646.000 de euro. La aceasta, adฤugฤm cele 3.000.000 de euro pentru investiลฃii, din 2007, ลi obลฃinem 7.646.000 de euro tocaลฃi în opt ani ศi jumฤtate, în condiลฃiile în care salariaลฃii se susลฃineau singuri. Între timp, personalul a ajuns la 80 de oameni, din care doar 30 sunt productivi. Societatea este acum în pragul falimentului.
Revolta sindicatului
În fine, Sindicatul Liber din cadrul Atelierului 3 – Ciclop a sesizat sฤptฤmânal Consiliul General al Municipiului Bucureศti ศi primarul general al Capitalei despre managementul dezastruos din cadrul societฤศii realizat de directorul Simona Butacu, totodatฤ preศedinta TSD sector 6 Bucureศti.
Printre aspectele sesizate se numฤrฤ inclusiv faptul cฤ aceeaศi directoare este ศi consilier în Consiliul Local 6, aflându-se astfel în situaศia de incompatibilitate, potrivit legilor în vigoare. Sindicaliศtii o acuzฤ pe directoare cฤ ศi-a dublat salariul de la Ciclop, cฤ a angajat studenศi nepregฤtiศi profesional, dar membri ai organizaศiei de tineret TSD, cฤ a mฤrit salariile ศi primele persoanelor aflate în conducerea societฤศii ศi cฤ a suplimentat personalul birocratic, însฤ nu ศi personalul din producศie.
Ca exemplu, Simona Butacu este acuzatฤ cฤ a modificat retribuศia pe funcศia pe care o deศine. Fฤrฤ sฤ ศinฤ cont de raportul eficienศฤ-profit ศi locuri de muncฤ de producศie – auxiliar, salariul de director general a fost dublat de la 6.600 lei – cât avea fostul director – la 11.122 (în anul 2014) ศi 12.493 (pentru anul 2015), potrivit documentelor aflate în posesia noastrฤ.
Directoarea a înfiinศat un “post de director coordonator pentru garajele de cartier – sector 6 – Bucureศti (unde dna director Butacu Simona este consilier local), retribuibil cu 6.500 lei – nejustificat financiar”. Funcศia i-a revenit lui Marius Dinu, membru în Consiliul de Administraศie al societฤศii, adicฤ incompatibil. ศi nu este singurul post de conducere înfiinศat pentru prietenii din TSD.
Am solicitat o poziศie din partea Primฤriei Municipiului Bucureศti, dar, deศi a trecut peste o lunฤ, nu am primit nici un rฤspuns. De asemenea, Simona Butacu nu a putut fi contactatฤ.
A fost primul imobil european construit pe sistem antiseismic
Fostul sediu central, de pe bd. Magheru al Service Ciclop, pe care societatea l-a pierdut, are ศi el o poveste interesantฤ. Dupฤ cutremurul din 1977, autoritฤลฃile comuniste au luat la puricat toate dosarele imobilelor din centrul Bucureลtiului. Atunci s-a aflat cฤ blocul Ciclop a fost construit în 1929 de o anume familie Mihฤescu, pe un teren cumpฤrat de la familia Bragadiru.
A fost primul imobil din Europa construit antiseismic pe role. Chiar ศi în acest moment, Ciclopul ลi Intercontinentalul sunt singurele clฤdiri din Bucureลti care au role de preluare ลi diminuare a miลcฤrilor telurice. Dupฤ anul 1990, documentele privind blocul Ciclop au dispฤrut din arhive, dar au apฤrut câลฃiva pretinลi urmaลi ai familiei Bragadiru care au cerut imobilul, deลi ei nu aveau nici o legฤturฤ cu clฤdirea.
Pânฤ în anul 2001 instanลฃa a respins cererile acestora de retrocedare a clฤdirii, prin sentinลฃฤ definitivฤ ลi irevocabilฤ, pe motiv cฤ nu au prezentat acte legale de moลtenitori ai clฤdirii. Totuลi, Primฤria Capitalei a emis Decizia nr. 112/28.09.2001, prin care se dispune restituirea în naturฤ a imobilului Ciclop cฤtre moลtenitori. Cu hârtia de la Primฤrie, practic aceasta ศinând loc de act de proprietate, aceลtia s-au dus din nou în instanลฃฤ ศi au câศtigat imobilul.