28.1 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăSpecialPrima reacție a Angelei Merkel, după ce partidul său s-a plasat pe...

Prima reacție a Angelei Merkel, după ce partidul său s-a plasat pe primul loc după alegerile parlamentare

Partidul cancelarului Angela Merkel a câștigat, duminică, alegerile parlamentare, șefa Executivului german asigurându-și, astfel, al patrulea mandat și ultimul, așa cum a declarat chiar ea. Merkel consideră că se află în fața unei provocări extraordinare. 

După anunţarea exit-poll-urilor, care arată că obţine al patrulea mandat de cancelar al Germaniei, Angela Merkel a spus că spera la un rezultat mai bun. Ea a apreciat că vor trebui ascultate şi părerile susţinătorilor partidului de extremă dreapta AfD.

"Mă bucur pentru victorie, dar speram la un rezultat mai bun. Suntem în faţa unei mari provocări, a intrat AfD în Bundestag. Guvernul care va fi format va trebuie să se teamă de noi. Vrem să ne luăm ţara înapoi", a spus Merkel, conform Le Figaro.

Cancelarul Angela Merkel şi-a asigurat un al patrulea mandat, după alegerile de duminică, în urma cărora un partid de extremă dreapta a intrat în Parlament pentru prima oară după o jumătate de secol, scrie Reuters.

Rezultatele primului exit poll publicat arată: CDU-CSU, partidul susținător al Angelei Merkel – 35%, SPD – 21%, iar AfD a obținut doar 14% din voturile germanilor. Potrivit primelor rezultate, extrema dreaptă reprezentată de AfD va intra în Parlament. Ar fi prima dată după Al Doilea Război Mondial când o formaţiune de extremă-dreapta este reprezentată în Parlamentul federal din Germania.​ Liberalii FDP au 10,5 la sută, verzii au obţinut 9,5 la sută, iar Die Linke 9 la sută, conform sondajului comandat de televiziunea ARD.

Conform unui alt exit poll, citat de ZDF, CDU/CSU are 33,5 la sută, cu 12 puncte mai mult ca social-democraţii, iar AfD are 13 la sută.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă