21 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialPreviziuni pesimiste la Braşov

Previziuni pesimiste la Braşov

În Braşov mai există circa 154.000 de salariaţi înregistraţi oficial.

 

O analiză a Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) Braşov arată că atunci când nu a scăzut, nivelul de trai al oamenilor din judeţ s-a îmbunătăţit cu procente foarte mici. Directorul DJS Braşov, Ioan Popescu, este şi în continuare pesimist. El spune că anul acesta va fi în continuare dificil.

Judeţul Braşov avea la sfârşitul lunii noiembrie 2011, un număr de 154.500 de salariaţi, comparativ cu 273.000, câţi erau în 1990, când 50.000 din numărul total de muncitori lucrau încă în industrie.

Rămâne un judeţ industrializat

“Cu toate că marile uzine braşovene au dispărut, Braşovul rămâne în continuare un judeţ industrializat, industria fiind pe primul loc şi în prezent. Industria şi-a revenit după anul 2000, investiţiile germane ocupând primul loc în judeţ în industrie. Soldul balanţei este excedentar pentru că judeţul Braşov exportă mai mult decât importă, iar cifra de afaceri a crescut cu 14%”, a mai precizat directorul Direcţiei de Statistică Braşov la prezentarea unei statistitci pe primele 11 luni ale anului trecut.

Popescu a mai arătat că domeniul construcţiilor a înregistrat o scădere de 40% faţă de 2010, precum şi una de 2 % în domeniul investiţiilor.

Salarii în scădere

De asemenea, salariul nominal la Braşov a scăzut pe primele 11 luni din 2011 cu 1,25%, în timp ce la nivelul ţării a crescut. Veniturile salariale în acelaşi interval au fost mai mici cu 4,6% decât media pe ţară. Puterea de cumpărare a braşovenilor a scăzut în cele 11 luni ale anului trecut cu 4,5 % în timp ce la nivelul ţării a crescut cu 5%.

Locuri de muncă puţine

Gradul de ocupare din totalul resurselor de muncă este de 54-55% faţă de 59% la nivelul ţării, şi la 60% faţă de nivelul Regiunii Centru. Există ofertă mare de forţă de muncă, dar cererea este redusă. Creşteri s-au înregistrat în cele 11 luni ale anului trecut în ceea ce priveşte numărul de turişti care au vizitat Braşovul cu 23% a turiştilor români şi cu 17% a celor străini. Referitor la anul 2012, directorul Direcţiei de Statistică Braşov a declarat că va fi un an mult mai greu decât 2011. “Suntem legaţi mai mult ca oricând de economia Uniunii Europene şi de cea mondială. Dacă economia germană dă semne de încetinire nici nouă nu ne va fi mai bine”.

Cele mai citite

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Florii. Cele mai întâlnite prenume

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica duminică, de sărbătoarea Floriilor. Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul...

Mesaje de Florii 2024 // Cele mai frumoase urări pe care le puteți face sărbătoriților

Mesaje de Florii 2024// Duminica Floriilor este celebrată cu o săptămână înainte de Paște, adică pe 28 aprilie, și este un prilej de sărbătoare...

Sondaj. Imediat după ce și-a relansat candidatura, Gabriela Firea a trecut înaintea lui Piedone, însă după Nicușor Dan

Gabriela Firea ar fi pe locul al doilea în preferințele de vot pentru Primăria Capitalei, după Nicușor Dan, indică un sondaj realizat de grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă