21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialPreședintele PE îndeamnă la o “Europă mai concretă, o Europă a faptelor”...

Președintele PE îndeamnă la o “Europă mai concretă, o Europă a faptelor” la aniversarea a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a îndemnat sâmbătă spre ”o Europă concretă, o Europă a faptelor” cu ocazia aniversării a şase decenii de la semnarea Tratatului de la Roma. Acest tratat este văzut ca fiind stâlpul de susținere al Comunității Economice Europene și al UE, potrivit unui comunicat al PE.

”Astăzi celebrăm o victorie a libertăţii. Dorinţa de libertate ne-a făcut să renaştem din cenunşa războiului. O libertate pentru care am plătit un preţ greu, şi de care ne-am bucurat şi datorită celori care, de dincolo de ocean, au venit să se sacrifice pentru noi”, şi-a început Tajani discursul din Sala degli Orazi e Curiazi la Palazzo dei Conservatori din piaţa Capitoliului, unde părinţii fondatori au pus în urmă cu şase decenii piatra de temelie a Comunităţii Economice Europene.

Antonio Tajani a explicat că libertatea căştigată după al Doilea Război Mondial stă la baza spaţiului economic conturat de tratatele sărbătorite la Roma.

”Marea noastră aventură a început aici, în această sala, la 25 martie 1957. Aşezaţi împreună, la aceeaşi masă, am muncit dur pentru a ne elibera din capcana naţionalismelor. Cei de atunci văzuseră pe viu ororile şi ruinele lăsate, de două ori în doar câteva decenii, de înfruntările naţionalismelor noastre. Visul unei Europe unite ne-a indicat calea de urmat pentru a lăsa definitiv în urmă coşmarul războiului”.

Preşedintele PE a explicat că liderii europeni s-au lovit de nenumărate ori de obstacole, dar ”deziluziile şi descurajările nu au înfrânt niciodată voinţa de a avansa”.

”Încrederea, solidaritatea şi empatia ne-au ajutat să depăşim dificultăţile, neîncrederea şi neînţelegerea. Am reuşit să spulberăm obstacole, bariere, graniţe şi birocraţii naţionale. Împreună, am luptat pentru o lume mai deschisă şi mai prosperă, cu mai multe drepturi. Am contribuit la ieşirea din noaptea dictaturii a atâtor ţări de pe continentul nostru”.

 

Cele mai citite

Mesaje de Florii 2024 // Cele mai frumoase urări pe care le puteți face sărbătoriților

Mesaje de Florii 2024// Duminica Floriilor este celebrată cu o săptămână înainte de Paște, adică pe 28 aprilie, și este un prilej de sărbătoare...

România are cea mai mare evaziune, dar nu sunt cele mai mici taxe, așa cum susține premierul

România are cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat, însă la capitolul cele mai mici taxe, suntem de departe statul...

Mișcare surprinzătoare a Bursei de la București

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacţiilor cu acţiuni...
Ultima oră
Pe aceeași temă