16 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialPREŞEDINTELE MOLDOVEI: Trupele ruseşti din Transnistria sunt un PERICOL MAJOR

PREŞEDINTELE MOLDOVEI: Trupele ruseşti din Transnistria sunt un PERICOL MAJOR

Nicolae Timofti şi-a manifestat speranţa că mesajul său de retragere a trupelor trimis recent Moscovei, prin intermediul vicepremierului rus Dmitri Rogozin, va fi perceput în capitala Federaţiei Ruse, subliniind că prezenţa acestor militari pe teritoriul Republicii Moldova reprezintă “un pericol major”, potrivit realitatea.net.

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a invocat inconsecvenţa autorităţilor ruse în privinţa angajamentului luat în urmă cu 13 ani de a-şi retrage trupele din Transnistria, într-un interviu acordat, miercuri, Radio Chişinău, postul local al Societăţii Române de Radiodifuziune.

“E adevărat, au trecut mai mulţi ani de la summit-ul OSCE de la Istanbul (n.r. – 1999) şi situaţia s-a schimbat mult de atunci”, a declarat preşedintele moldovean.

Nicolae Timofti şi-a manifestat speranţa că mesajul său de retragere a trupelor trimis recent Moscovei, prin intermediul vicepremierului rus Dmitri Rogozin, va fi perceput în capitala Federaţiei Ruse, subliniind că prezenţa acestor militari pe teritoriul Republicii Moldova reprezintă “un pericol major”.

Interviul a fost acordat cu o zi înainte de vizita oficială a preşedintelui moldovean în România, ţară despre care a declarat, în acelaşi interviu, că “este cea mai apropiată de Republica Moldova”.

La invitaţia preşedintelui României, Traian Băsescu, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, va efectua, joi, o vizită oficială în România, informează Administraţia Prezidenţială.

Cu prilejul vizitei, vor avea loc convorbiri oficiale între cei doi şefi de stat, urmate de o declaraţie de presă comună.

Preşedintele Republicii Moldova se va mai întâlni cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, precum şi cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

În cadrul convorbirilor cu preşedintele României vor fi abordate teme aflate pe agenda bilaterală, perspectiva europeană a Republicii Moldova, precum şi subiecte de actualitate de pe agenda internaţională.

Aceasta este a doua vizită externă a lui Nicolae Timofti după preluarea funcţiei. Prima vizită a avut loc la Bruxelles.

Cele mai citite

Ziua mondială a libertății presei – 3 mai

În 2024, Ziua mondială a libertăţii presei este dedicată importanţei jurnalismului şi libertăţii de exprimare în contextul actualei crize de mediu la nivel mondial,...

Iga Swiatek şi Arina Sabalenka se vor duela în finala turneului de la Madrid

La fel ca anul trecut, finala turneului WTA 1000 de la Madrid le va pune față în față pe poloneza Iga Swiatek şi belarusa...

Premieră mondială: Urangutan care își tratează rana cu o plantă

Un urangutan din Indonezia a fost văzut în timp ce îşi trata o rană cu o plantă medicinală, fiind pentru prima dată în lume...
Ultima oră
Pe aceeași temă