22.8 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăSpecialPreşedintele Franţei, Emmanuel Macron susține că Germania a beneficiat de slăbiciunile zonei...

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron susține că Germania a beneficiat de slăbiciunile zonei Euro

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că Uniunea Europeană rămâne un proiect incomplet şi că vor fi necesare noi tratate care să crească gradul de coeziune între zona Euro şi celelalte state ale Blocului comunitar, potrivit site-ului agenţiei de presă Reuters, potrivit Mediafax.

Macron a cerut recent ca zona Euro să aibă un singur ministru de finanţe şi un buget comun. Această propunere a fost privită cu scepticism de cancelarul Germaniei, Angela Merkel, existând suspiciunea că germanii ar urma să plătească datoriile zonei Euro. Însă preşedintele francez a afirmat că nu doreşte ca datoriile naţionale să se transforme în datoriile tuturor statelor din zona Euro.

”Nu am reproşat Germaniei că este prea competitivă. Germania are o economie puternică, dar are deficienţe demografice şi dezechilibre economice în comerţul cu vecinii ei. Ea are responsabilitatea de a da zonei Euro viitorul pe care îl merită”, a declarat Macron în interviul ce va fi publicat joi. ”Dar o parte a competitivităţii germane se datorează disfuncţionalităţilor zonei Euro şi slăbiciunilor celorlalte economii”, a adăugat Macron.

Emmanuel Macron este de părere că Germania, care are un surplus bugetar, trebuie să fie parte a resuscitării investiţiilor publice şi private din Europa.

Întrebat dacă Europa se poate baza pe preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, Macron a susţinut că UE are nevoie de SUA. Preşedintele Franţei a adăugat că vrea să îl determine pe Trump, care va sosi joi în Franţa, să îşi schimbe atitudinea în ceea ce priveşte schimbările climatice.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă