23.6 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăSpecialPreședintele Ecuadorului: Julian Assange poate să rămână în ambasada din Londra. Respect...

Președintele Ecuadorului: Julian Assange poate să rămână în ambasada din Londra. Respect situația în care se află

Președintele ecuadorian Lenin Moreno a anunțat, luni, că Ecuadorul va continua să îi ofere azil politic fondatorului WikiLaks, Julian Assange, în ambasada ecuadoriană la Londra, informează AFP, citat de Agerpres.

„Assange este un hacker. Este ceva ce noi respingem și eu personal resping. Dar respect situația în care se află", a declarat liderul ecuadorian.

În urmă cu o săptămână, Suedia a decis să claseze fără urmări plângerea pentru viol depusă împotriva lui Julian Assange, refugiat din iunie 2012 în sediul ambasadei Ecuadorului la Londra pentru a scăpa de un mandat european de arestare. Poliția britanică a atras atenția că îl va aresta pe Assange dacă părăsește ambasada, pentru că, atunci când s-a refugiat în 2012, a încălcat condițiile eliberării pe cauțiune în Marea Britanie, infracțiune pedepsită cu un an de închisoare.

„Se pare că guvernul britanic nu îi va acorda un permis de liberă trecere lui Assange care poate continua să locuiască în ambasada" Ecuadorului, a subliniat președintele socialist.

La scurt timp după învestire, Lenin Moreno a afirmat că țara sa „va face în așa fel" încât Marea Britanie să permită transferul lui Julian Assange în Ecuador sau spre țara în care dorește să locuiască. Adversarul să de dreapta învins la alegeri, bancherul Guillermo Lasso, a avertizat că, în cazul în care va fi ales, va face totul pentru ca australianul să părăsească ambasada într-un termen de 30 de zile de la preluarea mandatului.

Fondatorul WikiLeaks, care a respins constant acuzația de viol pentru care era pus sub acuzare în Suedia, se teme că va fi extrădat în Statele Unite unde riscă o grea condamnare pentru publicarea unor documente militare și diplomatice confidențiale. Washingtonul nu a confirmat, nici nu a infirmat dacă a angajat urmărirea penală împotriva lui Julian Assange.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă