34.6 C
București
miercuri, 19 iunie 2024
AcasăSpecialPreședintele CSM: Sunt posibile atacuri consistente la independenţa justiţiei şi în 2015

Președintele CSM: Sunt posibile atacuri consistente la independenţa justiţiei şi în 2015

Preşedintele CSM, Adrian Bordea, spune, într-un interviu acordat Mediafax, că sunt posibile "atacuri consistente" la independenţa justiţie în 2015.

Judecătorul Adrian Bordea a vorbit în interviu şi despre cazul Alina Bica, arătând că la momentul propunerii acesteia pentru şefia DIICOT, Consiliul Superior al Magistraturii nu a fost informat de "organismele specializate" despre problemele cu posibilă latură penală ale acesteia. Dacă s-ar fi ştiut, "evident că lucrurile luau o altă turnură", este de părere preşedintele CSM.

Bordea a subliniat că atunci când este vorba de o faptă de corupţie, indiferent cine ar fi implicat, trebuie să suporte consecinţele.

Preşedintele CSM apreciază că un lucru greşit al sistemului este volumul foarte mare de muncă al magistraţilor, susţinând că este inacceptabil ca la o populaţie de 20 de milioane de locuitori să fie 3,3 milioane de procese, în condiţiile în care sunt 4.500 de judecători şi 2.700 de procurori. În opinia preşedintelui CSM, volumul mare de muncă al magistraţilor este generat de o instabilitate legislativă, care generează o instabilitate socială.

Despre dosarele vechi de cel puţin un deceniu, judecătorul Bordea spune că numărul lor a scăzut de la 217 la începutul anului la 143 "în vară", iar întârzierile la soluţionare nu ar fi, în majoritatea cazurilor, din culpa judecătorilor.

Preşedintele CSM speră într-un raport MCV care "să arate foarte bine", dat fiind faptul că România a făcut "un salt calitativ foarte important", ilustrat şi de scăderea semnificativă a numărului dosarelor aflate de peste zece ani în instanţă.

Cele mai citite

Rusia atacă tot mai intens în est, iar Ucraina rezistă peste tot

Rusia îşi intensifică ofensiva pe mai multe sectoare ale frontului din estul Ucrainei, în timp ce trupele ucrainene încearcă să-şi menţină poziţiile şi caută...

VIDEO. Irinel Columbeanu, revedere emoționantă, după 6 ani, cu fiica sa. “Mi-a fost foarte dor de tatăl meu!”

Fiica lui Irinel Columbeanu, Irinuca, a revenit în România pentru a petrece timp cu tatăl ei, care se află de luni bune într-un azil. Irina...

Cum să te pregătești pentru montarea unei centrale termice? 7 recomandări

Montarea unei centrale termice poate fi o investiție importantă care îți va oferi confort termic și independență energetică pe termen lung. Totuși, pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă