37.1 C
București
vineri, 12 iulie 2024
AcasăSpecialPresa germană, bucuroasă de victoria lui Iohannis

Presa germană, bucuroasă de victoria lui Iohannis

Presa germană a tratat pe larg victoria candidatului Klaus Iohannis la alegerile prezidențiale. Internetul este prin cu sute de articole în care se vorbește fie în termeni de laudă, fie într-o notă mai amuzantă, despre bătălia de la urne în turul doi și victoria candidatului de etnie germană.

Astfel, Klaus Iohannis este catalogat sau poreclit drept ”curățător”, ”de-al lor”, sau chiar ”Santa Klaus”, în opoziție cu ”Mickey Mouse”. De asemenea, presa germană spune despre victoria candidatului de dreapta la aceste alegeri că reprezintă un semnal prin care se arată orientarea profund europeană a României și vorbește despre mobilizarea masivă a românilor din diaspora.

Potrivit Hotnews, despre "Curățătorul cu rădăcini germane" (Saubermann mit deutschen Wurzeln) scrie Sueddeutsche.de.  Publicația face o analiză a modului în care Iohannis a putut, în mod surprinzător, să câștige al doilea tur de scrutin. "De ce au mers brusc la vot așa mulți români din diaspora? Motivul poate să fi fost, printre altele, furia. Guvernul lui Ponta le-a îngreunat românilor din străinătate participarea la vot". 

Despre "masiva mobilizare" a românilor din diaspora scrie și Frankfurter Allgemeine Zeitung în ediția sa online, titrând cu două caracteristici ale noului viitor președinte de stat: "conservator" [n.r. adică de dreapta] și exponent al unei minorități naționale. 

Spiegel online menționează masiva participare a tinerilor la vot și cozile românilor din diaspora, pentru a vota. O dublă apartenență la "minorități" observa Spiegel.de: "ca etnic german și membru al bisericii evanghelico-luterane". Totodată, publicația se referă la faptul că "Johannis a candidat pentru Alianta Creștin Liberala (ACL) cu promisiunea să întărească statul de drept și sa atragă investitori". 

Promisiunea a fost prompt sesizată de FinanzNachrichten.de, portal de finanțe german. Acesta salută victoria în alegerile prezidențiale a lui Iohannis, preluând și comunicatul de presă al creștin-democraților din Bundestag-ul german. "Facțiunea CDU/CSU [n.r. alianța creștin-social-democrată din camera inferioară a Parlamentului german, susținătoare a Angelei Merkel, președinta CDU] îl felicită pe Klaus Johannis pentru alegerea sa și va sprijini și în viitor, după puținte, adâncirea prieteniei germano-române", se scrie în comunicat.

Tot Hotnews mai arată că europenii din spațiul germanofil îl aclamă pe Iohannis ca pe un Obama european.

Și în președintele SUA, Barack Obama, s-au pus speranțe enorme, pe care acesta le-a înfăptuit doar în parte, căci pentru mari reforme ai nevoie, ca președinte de stat, de un Parlament și de un guvern care să-ți susțină ideile și să faptuiască în sensul lor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă