14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialPremiul National "Mihai Eminescu", castigat de un botosanean

Premiul National “Mihai Eminescu”, castigat de un botosanean

» Botosaniul s-a transformat pentru doua zile intr-o oaza de cultura cu ocazia manifestarilor dedicate poetului nepereche de la a carui nastere s-au implinit ieri 159 de ani. In cadrul manifestarilor a fost decernat si Premiul National de Poezie "Mihai Eminescu", care a revenit anul acesta lui Cristian Simionescu, poet nascut la Botosani.

Actiunile organizate la botosani spre a-l omagia pe Mihai Eminescu au inceput miercuri seara cu punerea in scena a unei premiere pregatite de actorii botosaneni. Spectacolul intitulat "Sotul Akulinei", in regia lui Andro Enukidze dupa Dostoievski a umplut sala teatrului Mihai Eminescu care a devenit neincapatoare. Mircea Dinescu, dar si unul dintre viceprimarii orasului au fost nevoiti sa paraseasca sala pentru ca nu au mai avut loc. Spectacolul a starnit atat controverse, dar si aplauze infocate printre spectatorii prezenti. Ieri, manifestarile au continuat cu o sedinta de Consiliu Local unde a fost decernat titlul de cetatean de onoare al orasului castigatorului din acest an al Premiului National Mihai Eminescu "Opera Omnia". Juriul din acest an a acordat premiul poetului Cristian Simionescu, nascut in comuna Hlipiceni din judetul Botosani, dar stabilit la Barlad.

 

Premiul i-a fost oferit in cadrul Galei de Decernare a Premiului National de Poezie la care a luat parte si ministrul culturii Theodor Paleologu. Seara s-a incheiat cu un spectacol fascinant sustinut de actorul Ion Caramitru si Johnny Raducanu in cinstea lui Mihai Eminescu. O data cu decernarea Premiului National de Poezie, Opera Omnia, in cadrul aceleasi festivitati a fost acordat si Premiul Opera Prima dedicat poetilor aflati la debut. Premiul Opera Prima i-a revenit anul acesta lui Florin Caragiu. Printre invitatii prezenti la Botosani in aceste zile se afla Mircea Dinescu, Adrian Popescu, Cassian Maria Spiridon, Al. Cistelecan sau Varujan Vosganian.
Mihai Eminescu a fost omagiat, ieri, si in cadrul unei slujbe oficiate in Biserica "Uspenia" din municipiul Botosani, unde marele poet a fost botezat.
La slujba au participat, printre altii, vicepresedintele Uniunii Scriitorilor, Varujan Vosganian, scriitorul Mircea Dinescu, reprezentanti ai autoritatilor locale, precum si alti numerosi oameni de cultura.

Cele mai citite

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...
Ultima oră
Pe aceeași temă