17.4 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialPremierul ungar va păstra ca amintire cei 12 forinţi reprezentând salariul său...

Premierul ungar va păstra ca amintire cei 12 forinţi reprezentând salariul său pe un an

Premierul ungar, Gordon Bajnai, va păstra ca amintire cei 12 forinţi care reprezintă salariul primit ca şef al executivului de la Budapesta, funcţie în care a fost instalat în urmă cu un an, transmite corespondentul RRA în Ungaria, citat de Agerpres.

Bajnai a acceptat, în urmă cu un an, funcţia de prim-ministru şi a stabilit că va primi lunar un salariu simbolic, de un forint, în semn de solidaritate cu funcţionarii publici afectaţi de măsurile de austeritate.

Premierul ungar, Gordon Bajnai, va păstra ca amintire cei 12 forinţi, adică în jur de 0,04 euro, reprezentând salariul său pentru un an de activitate la conducerea guvernului de la Budapesta. Bajnai a făcut această precizare după ce a fost invitat joi în redacţia publicaţiei ungare “Blikk”, unde a răspuns mai multor întrebări sosite din partea cititorilor.

Premierul ungar a explicat că din cauza crizei economice ceruse şefilor de instituţii să se descurce cu salarii mai mici şi nu ar fi avut o bază morală pentru aceasta, dacă nu şi-ar fi redus şi el leafa. “Un an, un guvern, un forinţ”, a spus el în urmă cu un an, când a anunţat că va avea un salariu simbolic de un forinţ.

Gordon Bajnai, care nu face parte din niciun partid politic, a fost ales prim-ministru al Ungariei în luna aprilie a anului trecut, după ce Parlamentul a adoptat o aşa-numită “moţiune de cenzură constructivă” împotriva premierului socialist Ferenc Gyurcsany, care anunţase că este dispus să renunţe la funcţie. Bajnai, desemnat de socialiştii aflaţi la putere, asigură conducerea guvernului până la alegerile legislative din 11 şi 25 aprilie.

Gordon Bajnai este un economist în vârstă de 42 de ani, apărut din lumea afacerilor. Amuzat de cotele de popularitate care i se atruibuiau, el le-a promis ungurilor, în urmă cu un an, “sânge şi lacrimi” pentru salvarea ţării, lovită dur de criza economică mondială. Prieten de multă vreme cu fostul premier socialist Ferenc Gyurcsany, şi el apărut din cercurile de afaceri, Bajnai reprezenta atât de mult tipul tânărului om de afaceri de succes, încât, iniţial, liberalii, care sprijină guvernul socialist minoritar în Parlament, i-au respins candidatura pentru postul de premier, spunând că nu vor să “promoveze o clonă” lui Gyurcsany.

Tăcut şi reţinut, Gordon Bajnai pare mult mai tânăr. Fost cofondator, împreună cu Gyurcsany, al Uniunii pentru Socialismul Democratic – efemeră mişcare de tineret creată în urmă cu 20 de ani – Bajnai nu are însă excentritatea fostului premier demisionar.

Dorind să se concentreze pe planul de salvare pentru a scoate Ungaria din criză, el a anunţat că lasă altora luptele ideologice. “Nici eu, nici miniştrii mei experţi nu vor participa la viitoarea campanie electorală” din primăvara lui 2010, a spus el anul trecut, subliniind că nu este “nici rivalul, nici inamicul” cuiva.

Bajnai s-a născut la 5 martie 1968 în oraşul Szeged, şi-a făcut studiile universitare la Budapesta, unde a obţinut diploma în economie în 1991. A efectuat un stagiu la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare din Londra în 1993 şi a lucrat apoi în diverse societăţi până în 1995, când a devenit directorul societăţii bursiere CA-IB Securities.

Din 2000 până în 2005, a condus marea societate de investiţii Wallis şi a fost pentru scurt timp la conducerea aeroportului din Budapesta.

Ales “Tânărul manager al anului” în 2003, el a apărut pe scena politică în 2006, perioadă ce a coincis cu nominalizarea sa la conducerea unei administraţii publice, ca director al Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltare, apoi şi-a asumat diverse funcţii la Ministerul pentru Dezvoltare Regională şi Colectivităţi Locale. La 1 mai 2008, de Ziua Muncii, devenea ministru al economiei.

Cele mai citite

reînnoiește aspectul pereților exteriori ai locuinței tale

Zugrăvirea exterioară a casei este un proiect îndelungat și complex, dar care, la final, oferă...

Rusia – Ucraina, ziua 783. NATO ar avea două scenarii în care să trimită trupe în Ucraina. De exemplu, dacă Rusia atacă și Republica...

Conducerea Alianței Atlantice ar lua în calcul două scenarii în care NATO ar trimite trupe în Ucraina, pentru a o susține în războiul contra...

CEC Bank susține antreprenorii români și în 2024 prin Programul guvernamental IMM Plus

CEC Bank sprijină antreprenorii români și își reconfirmă angajamentul pe termen lung față de economia românească și în anul 2024, acordând credite cu dobânzi...
Ultima oră
Pe aceeași temă