17.4 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialPremierul sloven încearcă să salveze reuniunea UE-Balcani

Premierul sloven încearcă să salveze reuniunea UE-Balcani

Premierul sloven Borut Pahor se duce la Bruxelles joi şi a anunţat posibile deplasări în Balcani vineri, pentru a salva reuniunea UE-Balcani de sâmbătă din Slovenia, compromisă din cauza unui diferend între Serbia şi Kosovo.

Belgradul şi Priştina nu se înţeleg asupra modului în care Kosovo ar trebui reprezentat la această conferinţă, organizată în comun cu Croaţia, scrie NewsIn.

“Voi face tot ceea ce este necesar pentru succesul acestei conferinţe, dar ne confruntăm cu numeroase probleme, pe care nimeni nu le-a rezolvat până acum”, a spus Pahor înainte de a pleca la Bruxelles, unde se va întâlni cu preşedintele UE, Herman van Rompuy.

Preşedintele UE, Herman Van Rompuy, s-ar putea să nu participe la reuniunea UE-Balcani de sâmbătă din apropiere de Ljubljana din cauza “problemelor” dintre Slovenia, Serbia şi Kosovo, a avertizat joi un diplomat european.

“Preşedintele a spus mereu că va participa atât timp cât nu există probleme între cele trei ţări”, a spus el. “Deocamdată, există probleme şi, dacă nu se vor rezolva până sâmbătă, nu cred că preşedintele va participa la ceva ce ar fi sortit eşecului”, a subliniat sursa. Diplomatul a acuzat proasta pregătire a acestei reuniuni de către Slovenia, coorganizatoare împreună cu Croaţia.

Serbia îşi rezervă răspunsul cu privire la participarea sa la reuniune, după ce în ultimele zile a spus că nu va asista decât dacă delegaţia Kosovo va fi reprezentantă sub drapelul misiunii ONU în Kosovo, MINUK, nu ca stat independent. Premierul kosovar Hashim Thaci a asigurat că va fi prezent în Slovenia, dar Kosovo va fi în calitate de stat independent.

Reuniunea din Slovenia urmăreşte să reunească toate ţările din Balcani cu reprezentanţii UE, pentru discutarea perspectivelor europene regionale.

Cele mai citite

Buzăul va avea echipă în Liga 1 după 15 ani de absență

Gloria Buzău a revenit în elita fotbalului românesc după 15 ani de absență, în urma victoriei obținută pe teren propriu cu scorul de 3-0...

Buzăul va avea echipă în Liga 1 după 15 ani de absență

Gloria Buzău a revenit în elita fotbalului românesc după 15 ani de absență, în urma victoriei obținută pe teren propriu cu scorul de 3-0...

Pericol de inundații în județele Neamț și Iași! Hidrologii au instituit codul portocaliu

Hidrologii au instituit un cod portocaliu de inundaţii, valabil până la ora 23:00 pe râuri mici din judeţele Neamţ şi Iaşi. Potrivit Institutului Naţional de...
Ultima oră
Pe aceeași temă