31.1 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Premierul Grindeanu se va întâlni miercuri cu secretarul de stat Arafat...

VIDEO. Premierul Grindeanu se va întâlni miercuri cu secretarul de stat Arafat pentru a discuta despre ambulanțe

Premierul Sorin Grindeanu a declarat marți că se va întâlni, miercuri, cu secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, pentru a discuta despre scandalul ambulanțelor.

"Am înțeles că se întoarce", a spus Grindeanu, la sediul Ministerului de Interne, despre Raed Arafat.

Miercuri este programată o ședință de Guvern.

Premierul a admis faptul că ar trebui cumpărate ambulanțe noi, în condițiile în care cele actuale au peste 300.000 de kilometri, dar a precizat că achizițiia trebuie să se facă prin licitații organizate legal. Pe de altă parte, șeful Guvernului a recunoscut că, în prezent, nu există bani pentru a cumpăra aceste autovehicule.

"Am evitat și eu și i-am rugat și pe colegii mei din Guvern să nu vorbim foarte mult despre moșteniri grele. Dar, în acest moment, n-avem cum să nu spunem lucruri care vin din trecut, lucruri pe care trebuie să le rezolvăm. În momentul ăsta, pe buget, nu există finanțare pentru achiziția acestor ambulanțe. Deci, punem într-un fel carul înaintea boilor. E importantă și etapa asta, cea legată de acest acord-cadru, dar pe noi, în primul rând, ne interesează unde se poate derula mai repede, în condiții transparente și, de asemenea, cum găsim sursa bugetară pentru achiziția acestor ambulanțe", a declarat Grindeanu după o vizită de lucru la Ministerul Afacerilor Interne.


Citește și: Arafat nu vrea să scape din mână achiziția ambulanțelor. Scandalul salvărilor riscă să lase pacienţii români pe drumuri

Dincolo de orgolii şi posibile interese financiare ale autorităţilor, românii sunt în pericol în fiecare zi, în condiţiile în care parcul de ambulanţe este învechit şi insuficient la nivel naţional. Tema discordiei nu este nouă, în ultimii ani preşedintele Asociaţiei Serviciilor de Ambulanţă, Cristian Grasu, fiind în conflict direct cu şeful Departamentul pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, reproşul principal fiind achiziţiile preferenţiale de autospeciale pentru SMURD, în detrimentul serviciului de ambulanţă. Cu toate acestea ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a propus Ministerului de Interne un protocol prin care Ministerul Sănătății să facă achiziția de ambulanțe pentru toată România.


Scandalul actual a pornit de la anularea licitaţiei demarate anul trecut de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, care s-a ocupat de achiziţia a 2.000 de ambulanţe, dintre care 500 pentru SMURD, procedura de achiziție fiind întreruptă pentru că expirase protocolul dintre Ministerul Sănătății și IGSU.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă