21.4 C
București
duminică, 8 septembrie 2024
AcasăSpecialPremieră: S-au născut primii căţei concepuţi în vitro

Premieră: S-au născut primii căţei concepuţi în vitro

Primii pui de căței concepuți în eprubetă s-au născut, în Statele Unite, şi marchează o premieră mondială, întrucât reprezintă prima procedură de fertilizare in vitro la câini, care a avut succes, informează France Presse, citat de Agerpres.

Potrivit revistei Public Library of Science ONE, succesul oferă posibilitatea de a salva specii canine în pericol de dispariție, folosind tehnologii de editare genetică ce permit eliminarea de boli ereditare canine. Acest lucru oferă, de asemenea, posibilitatea de a studia aceste boli.

Este vorba de șapte pui născuți în luna iulie, un amestec de Beagle, Cocker și Labrador, toți perfect sănătoși, a declarat Alex Travis, profesor de biologia reproducerii la școala veterinară a Universității Cornell (New State York), care a condus experimentul.

În total, nouăsprezece embrioni au fost fecundați în laborator, care au fost implantați la o cățea.

„Am încercat încă de la mijlocul anilor 1970 fecundarea in vitro la câini, dar fără succes”, spune Alex Travis.

Dificultatea se datorează faptului că ciclurile de reproducere ale câinilor sunt diferite de ale altor mamifere, ceea ce face dificilă fecundarea ovocitelor. Datorită tehnicii dezvoltate pentru a depăși aceste dificultăți, cercetătorii au ajuns la o rată de succes a fecundării in vitro de 80 — 90%, spune profesorul Travis.

Congelarea embrionilor a fost un alt obstacol pentru cercetători, care au reușit să-l depășească din 2013. Congelarea permite introducerea embrionilor în trompele uterine ale femelei în momentul cel mai propice al ciclului său de reproducere, care la câini are loc doar o dată sau de două ori pe an, explică oamenii de știință.

Câinii au în comun cu oamenii peste 350 de boli ereditare și trăsături și aproape de două ori mai multe gene decât toate celelalte specii de animale. Ca atare, subliniază profesorul Travis, „câinii oferă un instrument puternic pentru a înțelege baza genetică a bolilor” umane.

Potrivit lui, acest progres are, de asemenea, implicații mai largi pentru eforturile de conservare a speciilor sălbatice.

Primul bebeluș conceput în eprubetă s-a născut în 1978 în Marea Britanie, unde a fost dezvoltată această tehnică, amintește France Presse.

 

Cele mai citite

Dosar penal după ce o poartă metalică de pe un teren de sport a căzut peste un copil

Polițiștii din Alba au deschis un dosar penal după un incident petrecut pe terenul de sport al unei școli din Alba Iulia, unde o...

Furia vocilor franceze zguduie Palatul Elysee. Mii de protestatari contestă numirea noului premier

Organizatorii au declarat că, sâmbătă, aproximativ 300.000 de persoane au manifestat pașnic în toată Franța Partidele de stânga îl acuză pe Macron că ignoră rezultatele...

Elevii români au obținut patru medalii la Olimpiada Internațională de Informatică. România, pe locul II în Europa

Elevii români au obținut patru medalii, inclusiv una de aur, la Olimpiada Internațională de Informatică desfășurată în Egipt, România clasându-se pe locul 8 la...
Ultima oră
Pe aceeași temă