0.2 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSpecialPremieră în România: A fost lansat un proiect pentru tratarea fricii de...

Premieră în România: A fost lansat un proiect pentru tratarea fricii de avion

Un proiect pilot pentru tratarea fricii de a călători cu avionul, intitulat “Sunt aerofob, dar mă tratez” a fost lansat, joi, la București, informează Mediafax.

Proiectul a fost lansat de Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti în parteneriat cu Tarom, va începe la jumătatea lunii octombrie și se va desfășura în fiecare zi de sâmbătă, pe durata a șase săptămâni, o şedinţă având între două şi patru ore.

“Ne-am ales sloganul «Sunt aerofob, dar mă tratez» inspiraţi de filmul «Sunt timid , dar mă tratez». Iniţiativa acestui proiect a fost determinată de obiectivul de a oferi clienţilor servicii de cea mai bună calitate, luând în calcul faptul că, din punct de vedere statistic, 1 din 5 oameni suferă de aerofobie”, a declarat Valentin Iordache, director al Departamentului Comunicare şi Relaţii Publice al Companiei Aeroporturi Bucureşti.

El a spus că, în funcție de rezultatul proiectului pilot, care este o premieră pentru România, va putea fi instituit un curs pentru cei care vor dori să se trateze de anxietatea din timpul zborului, cursurile în acest caz fiind contra cost.

Proiectul pilot va avea şase sesiuni, intitulate “Frica şi teama”, “Oamenii care lucrează în aviaţie”, “Avionul şi caracteristicile sale tehnice”, “Strategii de succes pentru eliminarea fricii de zbor”, Pregăteşte-te de zbor” și “Să trecem la zbor”, iar cursanţilor le vor fi prezentate caracterisiticile tehnice ale avionului, dar şi comportamentul aeronavei pe timp de ceaţă, furtună, turbulenţe, goluri de aer.

În timpul cursurilor, va putea fi vizionată o aeronavă staţionând şi cum se pregăteşte de zbor, pentru ca, în final, cursanţii să participe chiar la un zbor de 20-40 de minute.

Cursurile vor fi asigurate de o echipă de psihoterapeuţi, iar printre participanţii care şi-au anunţat deja înscrierea în programul-pilot se numără și actorii Marius Bodochi, George Ivaşcu şi Tania Popa.

Geta Popescu, însoţitor de bord, “legendă vie” a Tarom, cum a fost prezentată de directorul Iordache, îi sfătuieşte pe oameni ca înainate de a călători cu avionul să se odihnească.

“La primul zbor din viaţa mea mi-a fost rău, dar nu teamă. Vă sfătuiesc ca înainte de a pleca într-o călătorie cu avionul să vă odihniţi, să nu urmăriţi filme cu catastrofe aviatice, să vă ţineţi departe de ştirile negative. Avionul este cel mai sigur mijloc de transport în comun”, a afirmat Geta Popescu.

Ea a mai spus că primul lucru pe care îl fac cei mai mulţi călători înainte de decolare este să se roage la Dumnezeu să îi aibă în grijă.

“Nu vă lăsaţi dominaţi de fică. Fiţi pozitivi, aveţi atât de multe lucuri de văzut acolo sus. Să mergi pe nori este feeric. Să ştiţi că şi pilotul are acasă familie şi vrea să se întoarcă la ea”, a mai spus Geta Popescu.

La rândul ei, Anca Petrache, pilot, le recomandă călătorilor ca atunci când le este teamă în timpul zborului să anunţe echipajul de la bord.

“Ar fi foarte bine ca echipajul să ştie dinainte că are la bord călători care suferă de anxietate, cu fircă de avion. Putem acorda ajutor celor cu astfel de probleme”, a mai spus pilotul.

Ionela Pandilică, psihoterapeut, a explicat, la rândul său, că există o complexitate a temerilor pe care le are un pasager atunci când urcă în avion.

“În primul rând, experimentează simptome total neplăcute lui. În al doilea rând, trăieşte la intensitate maximă aceste simptome, precum tahicardie și respiraţie îngreunată, iar acestea îl duc cu gândul la lucruri negative – «pot să am un atac cerebral acum, pot să am un atac de cord». Pentru că adrenalina creşte foarte mult. Se tem că ar putea muri. Cele mai multe răspunsuri sunt «da, îmi este teamă că am să mor», «da, îmi este teamă ca avionul să nu se prăbuşească». Teama de a nu-şi putea coordona reacţiile. Poate înainte să urce în avion să nu aibă nimic, dar de cum pune piciorul în avion să se declanşeze această star,e care este o stare indusă. Mulţi pasageri, chiar la prima cursă, sunt traumatizaţi numai de experinţa trăită şi povestită de persoane apropiate. Sigur că dacă sunt turbulenţe anxietatea creşte progresiv şi dezvoltăm teama de zbor”, a mai spus Pandilică.

Cele mai citite

Care ar fi veștile proaste ale lui Stoltenberg?

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg îndeamnă Alianţa Nord-Atlantică să se pregătească de ”veşti proaste” în Războiul din Ucraina. Care ar fi acestea? Presa...

USR: O nouă ordonanţă de urgenţă prin care premierul PSD Marcel Ciolacu şi PNL îşi continuă atacul asupra economiei româneşti

Liderul USR Cătălin Drulă anunţă că joi a apărut o nouă ordonanţă de urgenţă prin care ”premierul PSD Marcel Ciolacu şi PNL îşi continuă...

Care ar fi veștile proaste ale lui Stoltenberg?

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg îndeamnă Alianţa Nord-Atlantică să se pregătească de ”veşti proaste” în Războiul din Ucraina. Care ar fi acestea? Presa...
Ultima oră
Pe aceeași temă