16 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialPreluarea reţelelor de putere economică

Preluarea reţelelor de putere economică

 

Cruciada împotriva corupţiei lansată de preşedintele chinez Xi Jinping este dură, fapt dovedit de lista crescândă a responsabililor care au fost demişi, anchetaţi şi închişi. Potrivit analiştilor, sub umbrela acestei campanii anticorupţie are loc o adevărată dezmembrare a reţelelor interne ale Partidului Comunist Chinez (PCC), bazate pe filierele industriale. Practic, o luptă pentru putere care face ravagii la vârful PCC de când conducerea a fost preluată de Xi. În loc se pun alte reţele, ale noii puteri de la Beijing, susţine La Tribune.

Campania anticorupţie din China susţinută de preşedintele Xi Jinping se desfăşoară alert de un an şi jumătate şi a fost motivată de o reală voinţă de combatere a flagelului care reprezintă principala ameninţare pentru puterea aflată în funcţie. Specialişti occidentali arată că totul trebuie privit ca o dezmembrare a puternicelor reţele interne de putere ale PCC, sprijinite pe filierele industriale, cu importante implicaţii locale, şi înlocuirea lor cu noi reţele, indispensabile exercitării puterii într-un imens stat-partid controlat de cea mai mare organizaţie politică din lume.

Expulzarea din PCC a generalului Xu Caihou, fost vicepreşedinte al puternicei Comisii militare centrale, a marcat, la finele lunii iunie, o etapă simbolică a campaniei anticorupţie angajate din 2013 de noua echipă a conducerii chineze – anume că nici Armata Populară de Eliberare nu este la adăpost. Dar, esenţialul campaniei s-a concentrat asupra mediilor conducătorilor marilor întreprinderi de stat şi în special asupra unor anumite filiere.

Filiera petrolieră

Cea mai vizibilă dintre aceste filiere este cea a industriei petroliere, unde se vehiculează sume uriaşe de bani. În acelaşi timp cu generalul Xu, PCC a confirmat expulzarea lui Jiang Jieminşi a lui Wang Yongchun, ambii victimele cele mai celebre ale dezmembrării influentei reţele de putere care acţiona în jurul CNPC (China National Petroleum Corp, compania-mamă a filialei, cotată PetroChina), primul extractor de petrol din ţară. Jiang Jiemin a fost preşedintele CNPC înainte de a fi fost o perioadă în fruntea SASAC (State Assets Supervision and Administration Comission), organism de supervizare a principalelor întreprinderi ale statului chinez, şi a fost pus sub anchetă în vara anului trecut. Wang Yongchun era, la rândul lui, vicepreşedinte la PetroChina şi fost responsabil al câmpului petrolier din Daqing, principalul zăcământ din ţară, înainte de a cunoaşte aceeaşi soartă câteva săptămâni mai târziu. Amândoi erau membri importanţi ai reţelei de influenţă economică puse în funcţiune de Zhou Yongkang, şi el fost director general la CNPC înainte de a deveni ministru al Securităţii publice, apoi membru al Comitetului Permanent al Biroului Politici al Comitetului Central al PCC, organul politic suprem al Chinei (care avea nouă membri permanenţi în epoca în care era membru Zhou). Considerat de Xi Jinping ca fiind cel mai puternic dintre opozanţii potenţali ai acţiunii sale, Zhou şi-a văzut reţeaua subminată sistematic după accederea la putere a noii echipe de la Beijing.

Filiera metalurgică

O altă filieră majoră vizată de această dezmembrare priveşte sectorul metalurgic. În martie 2013, avântul unui membru al reţelei lui Zhou Yongkang a fost brusc întrerupt când Liu Han, preşedinte al conglomeratului privat Hanlong, a dispărut. El se pregătea să finalizeze achiziţionarea grupului minier australian Sundance, care ar fi oferit altă dimensiune afacerilor sale. A apărut un an mai târziu, acuzat de asociere cu răufăcători şi condamnat la moarte.

Dacă grupul Hanlong era un actor marginal la scara economiei chineze, alţi operatori mult mai importanţi din sectorul metalurgic au fost la rândul lor, ţintele campaniei anticorupţie în lunile următoare. Wang Yifang, preşedintele grupului HBIS (Hebei Steel), a fost silit să demisioneze anul trecut, iar Wei Jianghong, preşedintele Tongling Nonferrous, s-a sinucis în iunie 2014.

Puţin cunoscute la nivel internaţional, cele două grupuri sunt giganţi în economia Chinei. Primul grup este numărul 1 chinez al oţelului, controlând o parte majoră a producţiei din Hebei, prima regiune siderurgică din lume. Al doilea grup ocupă locul doi în producţia naţională de cupru şi operează, între altele, cel mai mare complex mondial de obţinere a metalului galben.

Dincolo de dezmembrarea reţelelor de influenţă ostile, construirea de noi reţele este foarte necesară pentru controlarea unui sistem politic concentrat în jurul puternicului PCC, cu 80 milioane de membri. Compoziţia noii echipe de conducere a Chinei permite identificarea persoanelor în jurul cărora se vor constitui noile reţele de control al acestor filiere industriale aducătoare de puternice influenţe locale. Zhang Gaoli, numărul şapte în Comitetul Permanent al Biroului Politici al Comitetului Central al PCC, a făcut carieră la Sinopec, numărul 1 chinez în rafinarea petrolului, înainte de a urma o carieră politică, întâi ca secretar al partidului pentru Shandong, apoi Tianjin, lăsându-l în relaţii cu regiuni hotărâtoare pentru alt mare grup petrolier chinez. În ce îl priveşte pe Guo Shengkang, actualul ministru al Securităţii publice (post care i-a asigurat puterea lui Zhou Yongkang înainte de a accede în Comitetul Permanent) a petrecut 25 de ani în industria metalurgică, încheind cariera în postul de director general la gigantul Chinalco, numărul 1 chinez al aluminiului.

Lupta împotriva corupţiei nu a fost decât un pretext şi campania angajată în urmă cu un an şi jumătate a fost dictată de o voinţă reală de a pune capăt abuzurilor flagrante care minează legitimitatea statului-partid. Or, pentru evitarea unui vid şi pentru controlarea a 1,350 miliarde locuitori prin intermediul acestei organizaţii politice imense, PCC, este inevitabilă construirea de noi reţele de influenţă. Când Xi Jinping a preluat conducerea Chinei i-a avertizat pe tovarăşii săi din partid că nu va tolera abuzurile. Campania preşedintelui Xi vizează acum sectorul de lux din China, toate aspectele ostentative, cadourile care serveau ca acoperire pentru comisioane şi somptuoasele banchete stropite cu „baijiu”, un puternic vin tradiţional din orez, cele mai prețioase sticle având prețuri de mii de euro. În ultimele luni, responsabilii care au rude în străinătate şi sunt suspectaţi de numeroase cazuri de fugă de capitaluri şi spălare de bani au fost confruntaţi cu dilema de a cere rudelor să revină în ţară sau să-şi părăsească posturile.   

Cele mai citite

Mesajul premierului Marcel Ciolacu către jurnaliști, de Ziua Mondială a Libertății Presei

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, vineri, cu prilejul Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, că activitatea de jurnalist, cu toate valenţele sale, are în sine...

Iga Swiatek şi Arina Sabalenka se vor duela în finala turneului de la Madrid

La fel ca anul trecut, finala turneului WTA 1000 de la Madrid le va pune față în față pe poloneza Iga Swiatek şi belarusa...

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă