14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialPrefectul Capitalei, după scandalul din CGMB: ”Societate civilă, trezeşte-te!”

Prefectul Capitalei, după scandalul din CGMB: ”Societate civilă, trezeşte-te!”

Prefectul Capitalei, Nicolae Petrovan, a spus, miercuri, după închiderea şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) din lipsă de cvorum: ”Societate civilă,trezește-te!”, precizând care sunt prevederile legale pentru dizolvarea unui consiliu local, informează Mediafax.

"Nu am să fac decât să dau citire unui text de lege din Legea Administraţiei Publice Locale, respectiv 215/2001, art. 55 alin. 3: «Consilul Local poate fi dizolvat prin referendum local organizat în condiţiile legii. Referendumul se organizează ca urmare a cererii adresate, în acest sens, prefectului de cel puţin 25% din rândul cetăţenilor cu drept de vot înscrişi pe listele electorale ale unităţii administraţiei teritoriale»", a spus prefectul Capitalei, după ce secretarul general al Primăriei Capitalei a constatat că prezenţa celor 24 de consileri generali la şedinţa de miercuri nu asigură cvorumul legal şi necesar desfăşurării acesteia.

Întrebat dacă apelul din finalul declaraţiei sale se referă la demersurile pentru dizolvarea CGMB, prefectul nu a dat niciun răspuns.

Pe de altă parte, o parte a membrilor CGMB i-au cerut lui Petrovan părerea privind şedinţa ordinară de miercuri, acesta arătând că rolul său este de observator la aceste şedinţe.

Şedinţa CGMB convocată pentru miercuri de primarul general Sorin Oprescu a fost închisă la două ore după ora anunţată pentru deschidere, după ce s-a constatat lipsa cvorumului necesar desfăşurării acesteia.

În sala de şedinţe a CGMB au fost prezenţi 24 de consilieri de la PSD, PC şi PP-DD. După două ore de discuţii între consilierii generali şi secretarul general al Primăriei Municipului Bucureşti (PMB), Tudor Toma, şedinţa nu a mai fost ţinută, având în vedere că pentru desfăşurarea acesteia era nevoie de majoritatea consilierilor validaţi, respectiv 26 de consilieri.

Timp de două ore, discuţiile au avut în vedere faptul că în urma numeroaselor şedinţe de îndată, precum şi a şedinţei ordinare desfăşurate săptămâna trecută, în CGMB există validaţi, în prezent, 56 consilieri generali.

Pe de o parte, grupul consilierilor de la PSD, PC şi PP-DD nu recunoaşte validările făcute de noua majoritate PNL-PDL, care, în replică, susţine că validările sunt legale.

Consilierii PDL şi PNL au anunţat, înaintea de ora pentru care fusese convocată şedinţa ordinară de miercuri (13.00), că nu participă la aceasta, susţinând că a fost convocată ilegal de către primarul general Sorin Oprescu.

Primarul general Sorin Oprescu a declarat, miercuri, despre problemele din CGMB, că trebuie clarificată urgent situaţia legislaţiei confuze, pentru a combate şi interzice traseismul politic, şi că Bucureştiul nu poate fi blocat de situaţii politice contradictorii paradoxale, cu iz de ilegalitate.

Primarul general a mai spus că şi în 23 iulie, şi astăzi (miercuri – n.r.), există aceeaşi situaţie confuză asupra legitimităţii anumitor consilieri generali.

În 23 iulie, noua majoritate din CGMB, formată din PDL, PNL şi trei consilieri PP-DD, a aprobat opt proiecte de pe ordinea de zi a şedinţei ordinare din acea zi, care a fost ţinută deşi primarul general Sorin Oprescu anunţase reconvocare ei pentru 30 iulie.

Şedinţa ordinară din 23 iulie fusese convocată de primarul general pentru a fi aprobată mărirea bugetelor muzeelor Literaturii şi al Municipiului Bucureşti, dar şi alte "proiecte importante pentru bunul mers al serviciilor publice ale oraşului", după ce prefectul a atacat mai multe hotărâri.

În ultimele săptămâni, şedinţele CGMB au fost marcate de numeroase amânări şi controverse. Acestea au început, practic, din 30 iunie, de când Consiliul are o nouă majoritate, formată din reprezentanţii PNL şi PDL, plus trei consilieri de la PPDD cu care, potrivit consilierului Mircea Raicu (PDL) s-a discutat "ca persoane fizice".

Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă