21.5 C
București
vineri, 14 iunie 2024
AcasăSpecialPredoiu despre concursul INM: Este un eşec usturător

Predoiu despre concursul INM: Este un eşec usturător

Rezultatele slabe la prima probă eliminatorie a concursului de intrare la Institutul Naţional al Magistraturii (INM) reprezintă un ”eşec usturător”, a declarat luni, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, în cadrul şedinţei Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), convocat extraordinar tocmai pentru a analiza acest examen, informează Agerpres.

 

”Este un eşec usturător după părerea mea, care trebuie analizat foarte serios şi cred că nu am putea să facem o analiză completă fără să avem un punct de vedere foarte coerent şi fundamentat din partea conducerii INM. Eu cred că ar trebui să nu ne cantonăm într-o abordare superficială, chiar dacă ar însemna să fie rapidă şi să rezolve problema. Ar lăsa în urmă totuşi cauzele nerezolvate şi nu putem să trecem la o soluţie până nu avem cel puţin un raport cât se poate de substanţial al conducerii INM, de ce a avut loc acest rezultat? Dacă sunt cauze care sunt din trecut? Dacă sunt cauze care ţin de noi, de INM, ş.a.m.d. Ce părere au, că de aia sunt directori, despre modul în care se organizează acest concurs, legislaţia”, a afirmat ministrul Justiţiei.

Potrivit lui Predoiu, convocarea de către CSM a unei şedinţe extraordinare pe tema acestui examen este un act de responsabilitate, felicitând în acest sens plenul Consiliului. El a spus însă că se aştepta să fie puse pe masă mai multe documente decât o notă a direcţiei legislaţie a CSM. ”Chiar aş fi de părere că trebuie să cerem conducerii INM să ne facă un raport să ne spună ce s-a întâmplat şi ce propuneri au”, a completat demnitarul.

Predoiu a menţionat că, la prima vedere, par să fie mai multe explicaţii: fie candidaţii au fost foarte slab pregătiţi, fie întrebările nu au fost corect concepute, fie modul în care a fost pus în aplicare mecanismul de recrutare a fost greşit, fie chiar mecanismul în sine are carenţe, vicii de concepţie, fie toate la un loc.

El le-a cerut membrilor CSM să se aplece foarte serios asupra acestei probleme şi să nu se treacă peste acest moment ‘dificil’ fără să se indentifice exact unde trebuie acţionat.

”Trebuie să avem o abordare complexă şi plenară a fenomenului. În orice caz, indiferent la ce soluţie va ajunge plenul, veţi avea suportul MJ în rezolvarea acestei situaţii”, a asigurat ministrul.

El a adăugat că deficienţa de resurse umane ”acută” din sistem nu poate fi explicată doar prin blocarea posturilor în anul 2009, ea fiind rezultatul eşecului, în ultimii 10-15 ani, al politicilor de resurse umane în domeniu şi, probabil, astfel de lucruri s-au întâmplat de multe ori în trecut.

”Noi trebuie să fim realişti şi fair-play unii cu alţii şi să vedem fiecare unde, ce mai are de făcut, pentru că politica de resurse umane produce efecte în următorii ani. (…) Dacă vrem să rezolvăm problema, dincolo de deblocarea posturilor care este previzibilă în sistemul judiciar, trebuie să vedem dacă politicile de resurse umane şi modul în care noi recrutăm magistraţii sunt corecte”, a continuat ministrul.

Potrivit acestuia, guvernele trebuie să gândească pe termen lung un pachet atractiv pentru magistraţi şi un statut pe măsura importanţei poziţiei lor şi a statutului de putere judecătorească ca să fie atraşi în sistem cei mai buni, nu cei mai slabi. El a menţionat că spune acest lucru şi din perspectiva imediată a unor discuţii care se prefigurează pe marginea legilor de salarizare.

”O altă concluzie preliminară care sare în ochi este aceea că urgent noi trebuie să ne întâlnim cu facultăţile de drept şi să avem un dialog structurat. (…) Periodic, noi trebuie să ne gândim cu cei de acolo ce facem pe termen lung şi cum facem să se scoată candidaţi mai buni, pentru că m-am uitat în aceste clasamente, publicate chiar de presă dimineaţă, sunt 4-5 universităţi de drept care trimit candidaţi cu şanse de admitere la INM. 4-5 şi restul până la 30 şi ceva de universităţi de drept de stat ce fac? De aceea, trebuie să le şi ajutăm să menţină acest standard şi să avem cu ele un dialog instituţionalizat”, a explicat Predoiu.

Cele mai citite

Candidat unic sau fiecare cu turta lui?

Românii se întreabă cine va fi noul președinte. Din lecția istoriei, știm că alesul trebuie să aibă firmanul plătit la zi. Dar dacă Înalta Poartă...

NEWS ALERT. Cod roșu de furtună în București și judeţele Ialomiţa, Călăraşi şi Ilfov

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis joi seara avertizări cod roşu de furtună pentru municipiul Bucureşti şi în localităţi din judeţele Ialomiţa, Călăraşi şi...

SUA şi Ucraina au încheiat un acord de apărare considerat un precursor al aderării la NATO

Preşedinţii american şi ucrainean, Joe Biden, respectiv Volodimir Zelenski au semnat joi un acord bilateral de apărare menit să întărească apărarea Ucrainei în faţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă