James Harkin, un colaborator al Financial Times ลi The Guardian, este unul dintre puลฃinii jurnaliลti, care nu sunt de origine sirianฤ, care a reuลit sฤ pฤtrundฤ în Homs, iar acolo, în mijlocul sângeroasei represiuni civile, a reuลit sฤ se împrieteneascฤ cu un bฤiat arab de 18 ani care viseazฤ la o Sirie liberฤ, scrie The Daily Beast.
Jurnalistul povesteลte întâlnirea cu Mohammed, bฤiatul în vârstฤ de 18 ani, care are pฤrul negru ลi creลฃ ลi seamฤnฤ mai degrabฤ cu un membru al unei formaลฃii retro. Bฤiatul l-a întrebat speriat de ce vrea sฤ meragฤ la Homs, care în ultima vreme, nu mai este un loc sigur, ลi a devenit, dupฤ spusele sale „epicentrul unei represiuni violente împotriva regimului lui Bashar al-Assad”.
James nu vrea sฤ îi spunฤ cฤ este jurnalist, aลa cฤ îi spune cฤ vrea sฤ facฤ un tur prin Homs. Jurnaliลtii au, de regulฤ, interdicลฃie de a intra în Siria ลi cu siguranลฃฤ nu au dreptul sฤ se plimbe nesupravegheaลฃi. ลi, mai presus de toate, povesteลte James, nu au voie sฤ ia autobuzul cฤtre Homs, care nu vrea sฤ îl implice pe tânฤrul Mohammed în nici o situaลฃie complicatฤ. „Turiลti la Homs? Nu e nici unul!”, spune Mohammed în timp ce îl priveลte cu suspiciune pe James întrebându-se probabil, ce fel de turist se gândeลte sฤ ia autobuzul cฤtre Homs.
Cei doi bฤrbaลฃi rฤmân totuลi în autobuzul care merge spre oraลul care, în ultimele sฤptฤmâni trฤieลte sub teroare. În urmฤtoarele douฤ ore vorbesc ลi poate pentru cฤ James este strฤin, Mohammed pare mai volubil. Este student la inginerie în Homs, dar de când au început demonstraลฃiile antiguvernamentale nu a mai putut merge la ลcoalฤ. Homs, oraลul în care trฤieลte este locuit de puลฃin peste un milion de persoane ลi se aflฤ chiar în centrul Siriei. Este locul unde sirienii fug de aglomeraลฃia din Damasc ลi se relaxeazฤ în cafenele ลi restaurante pentru a se uita la fotbal.
Toatฤ aceastฤ realitate a fost întoarsฤ cu susul în jos din martie, când locuitorii din Homs s-au ridicat împotriva mฤsurilor care au dus la inegalitate economicฤ ลi au cerut mai multฤ libertate politicฤ, iar drept rฤspuns, forลฃele armate au replicat cu arme ลi represiune, oraลul fiind sub asediu de atunci. Mare parte din oraล este sub control militar, potrivit spuselor lui Mohammed: „Nimeni nu poate sฤ iasฤ afarฤ. Toatฤ lumea stฤ acasฤ”.
„Sunt tancuri pe strฤzile din jurul casei mele. Nu prea poลฃi sฤ mergi prin împrejurimi; e periculos. Tatฤl meu este directorul unei ลcoli, dar nici chiar el nu a mai putut sฤ meargฤ acolo. Toatฤ lumea cunoaลte pe cineva care a murit sau a fost rฤnit în aceastฤ zonฤ. Chiar ieri, sora mea a vฤzut un cadavru pe stradฤ ลi plânge neîncetat de atunci”, povesteลte Mohammed.
James îl întreabฤ dacฤ este vorba de cartierul Baba Amr despre care au apฤrut clipuri neverificate pe YouTube cu clฤdiri bombardate ลi cadavre. Mohammed nu înลฃelege exact întrebarea jurnalistului, dar îi spune: „Nu sunt numai acolo. Sunt peste tot. Vei vedea”.
Pe drum, Mohammed îi povesteลte cฤ ลi-ar dori sฤ vadฤ Londra, locul de unde vine jurmalistul, dar ลi Qatar sau alte colลฃuri ale lumii, însฤ „este foarte greu pentru sirieni sฤ obลฃinฤ vize, chiar ลi în statele arabe”. Întrebat dacฤ crede cฤ situaลฃia va reveni la normal, tânฤrul sirian este de pฤrere cฤ într-un an, doi, ar fi posibil. Îลi doreลte un loc de muncฤ ลi o viaลฃฤ mai bunฤ, dar cel mai mult îi place Siria. „Sunt foarte trist pentru ceea ce i se întâmplฤ ลฃฤrii mele”, îi mฤrturiseลte jurnalistului.
În timpul discuลฃiei, pe geam se vฤd vehicule militare mergând în aceeaลi direcลฃie ca ลi ei Homs. Un convoi de aproape 50 de camioane. Mohammed îl întreabฤ din priviri pe James dacฤ nu a avut dreptate ลi nu ar fi fost mai bine sฤ nu se urce niciodatฤ în acel autobuz.
Într-adevฤr, o datฤ ajuns în Homs, jurnalistul a putut vorbi cu proprietarului unei patiserii care i-a spus, dupฤ ce s-a asigurat cฤ nu îl ascultฤ nimeni, cฤ, dupฤ pฤrerea sa, aproximativ 5.000 de persoane au fost deja ucise în ultimele ลase luni. Unii dintre locuitorii din Homs s-au dotat chiar cu arme fie pntru a se apฤra pe ei, pe familiile lor ลi comunitatea din care fac parte de acลฃiunile Poliลฃiei ลi Armatei fie pentru a merge direct la atac.
În case, fiecare stฤ ลi aลteaptฤ. Multe case din oraล nu mai sunt conectate la apฤ caldฤ, electricitate sau gaz, chiar ลi centrul oraลului unde a stat, jurnalistul povesteลte cฤ nu exista apฤ caldฤ. Dupฤ ore de stat în casฤ, dimineaลฃa toatฤ lumea ar dori sฤ ia o gurฤ de aer proaspฤt, însฤ sentimentul cฤ toatฤ lumea urmฤreลte ลi este urmฤritฤ este deosebit de intens. Jurnalistul mฤrturiseลte cฤ „atunci când mฤ aventurez în afara hotelului, deลi toatฤ lumea mฤ avertizeazฤ în acest sens, mฤ simt ca ลi cum toลฃi sirienii se uitฤ la mine”.
Dupฤ ce s-a cazat la hotel, cei doi au fฤcut schimb de numere de telefon, însฤ, în ziua urmฤtoare, de teamฤ cฤ autoritฤลฃile l-ar putea chestiona despre persoanele cu care a vorbit cât a stat în Homs, James a ลters numฤrul lui din telefon. „Numai câtva timp mai târziu mi-am dat seama cât de mare ajutor mi-a fost. Hotelul la care m-a ajutat sฤ mฤ cazez, discret, în centrul oraลului, oferea acoperirea perfectฤ pentru un jurnalist„, mฤrturiseลte James.
Unul din sfaturile pe care le-a primit acolo a fost sฤ nu meargฤ niciodatฤ neînsoลฃit cu taxiul fiindcฤ în cazul în care taximetristul este de partea autoritฤลฃilor, atunci îl va duce direct la secลฃia de poliลฃie. De altfel, la numai douฤ zile dupฤ ce a pฤrฤsit Homs, un cameraman sirian a fost gฤsit mort, cu ochii scoลi, pe strada principalฤ din oraล, potrivit unui comitet de protecลฃia jurnaliลtilor, aflat la New York.