21 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialPotecă pedagogică la Tășuleasa

Potecă pedagogică la Tășuleasa

Poteca, lungă de doi kilometri, ar urma să servească la educarea ecologică a tinerilor care frecventează campusul inițiat de ONG-ul bistrițean.

Una dintre cele mai apreciate organizații neguvernamentale din România, Asociația Tășuleasa Social, a inaugurat zilele trecute o Potecă Pedagogică. Aceasta a fost creată de voluntarii asociației, împreună cu 33 de angajați ai companiei Leoni, un producător de cabluri auto din orașul Bistrița. Poteca Pedagogică ar urma să servească la educarea tinerilor și adolescenților care frecventează campusul organizației neguvernamentale.

În total, în cei 14 ani de activitate, prin acest campus au trecut peste 4.400 de tineri, dintre care aproximativ 1.000 din Germania. Activitățile din campus sunt centrate pe educația ecologică.

De exemplu, tinerii care vin în campusul Tășuleasa învață despre importanța reciclării apei chiar cu ajutorul stației de tratare și reciclare a apei, amenajată de reprezentanții asociației, stație care nu folosește nici un compus chimic. Poteca Pedagogică este continuarea Pădurii Pedagogice, amenajată tot de voluntarii Tășuleasa Social, cu ajutorul Coca-Cola. Pădurea Pedagogică are o suprafață de trei hectare și conține 29 de elemente care îi ajută pe tineri să înțeleagă care este rolul apei în natură, care este relația dintre apă și pădure și cum interacționează natura cu oamenii. De asemenea, Poteca Pedagogică va reprezenta un element din infrastructura noii arii protejate din județul Bistrița-Năsăud, Muntele Tășuleasa. Acesta a fost declarat drept arie naturală protejată pentru că include singura pădure matură din zonă, cu o rază de aproximativ 10 kilometri. Este vorba de arbori mai bătrâni de 200 de ani, care alcătuiesc un habitat în care trăiesc râși, lupi, cerbi, căpriori, dar și păsări precum barza neagră. O atracție deosebită este reprezentată de faptul că în toate cele patru puncte cardinale ale Muntelui Tășuleasa există buncăre ce datează din perioada primului război mondial.

Autoritățile și mediul de afaceri
sprijină proiectele eco

 

”Obținerea statutului de arie protejată a fost posibilă grație sprijinului acordat de Primăria Tiha Bârgăului, care a înțeles importanța conservării acestui patrimoniu”, a declarat președintele Tășuleasa Social, Alex Uhlmann Ușeriu, citat de presa locală. La rândul său, directorul companiei Leoni Bistrița, Marius Cotor, spune că reprezentanții acestei societăți au decis să participe la proiectul Potecii Pedagogice pentru că ei au înțeles importanța conservării naturii. El mai afirmă că deja a devenit o tradiție implicarea angajaților Leoni în diverse proiecte care conservă moștenirea verde a planetei.

Comunitate. Perla Bârgăului

Asociația Tășuleasa a fost creată, acum aproape un deceniu și jumătate, la inițiativa lui Alex Uhlmann Ușeriu. Ea urmărește, printre altele, conservarea zonei verzi în mijlocul căreia este situat Muntele Tășuleasa. Cel mai apropiat sat este Piatra Fântânele, o așezare pitorească din Carpații Orientali. Din punct de vedere administrativ, atât noua arie naturală protejată Tășuleasa, cât și Piatra Fântânele aparțin de comuna Tiha Bârgăului, din județul Bistrița-Năsăud.

Cele mai citite

Mișcare surprinzătoare a Bursei de la București

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacţiilor cu acţiuni...

Sondaj. Imediat după ce și-a relansat candidatura, Gabriela Firea a trecut înaintea lui Piedone, însă după Nicușor Dan

Gabriela Firea ar fi pe locul al doilea în preferințele de vot pentru Primăria Capitalei, după Nicușor Dan, indică un sondaj realizat de grupul...

Gabriela Firea își depune candidatura la funcția de primar general, în prezența lui Ciolacu

Gabriela Firea își depune oficial candidatura pentru funcția de primar general al Capitalei, în ziua de duminică, 28 aprilie 2024. Evenimentul se va desfășura la...
Ultima oră
Pe aceeași temă