13.9 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialPosta redactiei

Posta redactiei

Adeverinta nu este valabila
Domnul Gheorghiu Mircea din Bucuresti ne-a relatat ca, desi a depus adeverintele de salarizare pentru recalcularea pensiei, in noua decizie de pensionare figureaza in perioadele respective cu salariul minim pe economie. Ne-a rugat sa aflam ce s-a intamplat, iar noi ne-am adresat Casei de Pensii a Sectorului 3, care ne-a transmis ca, in urma recalcularii pensiei in conformitate cu prevederile HG nr. 1550/2004 si OUG nr. 4/2005, s-au facut trei buletine de calcul care au stat la baza actualei decizii de pensionare si au mai precizat:
“Documentul cu nr. 49/8.10.1958 (Institutul Pedagogic Gorki) prezentat de dvs. nu este adeverinta conform OG nr. 4/2005 pentru a putea fi luat in calcul; este o comunicare adresata catre dumneavoastra”.

Pensiile pe card pot fi ridicate si din strainatate
Dl Alexandru Marcus  locuieste de ani buni in strainatate. Pana anul trecut a primit pensia  ce i se cuvenea in Romania prin imputernicirea unei persoane. Din  diferite motive a optat pentru deschiderea unui cont de card la BCR. "Eu locuiesc in afara granitelor tarii. Pot scoate banii de pe acest card si in strainatate?".
Daca titularii au ales sa primeasca pensia prin cont de card (cum e cazul dumneavoastra) la una din bancile cu care Casa Nationala a Pensiilor are incheiate conventii – CEC, Bancpost, BCR si Carpatica -, acestia o pot ridica si de la ATM-urile din strainatate. Pensia va fi automat convertita in  moneda tarii unde se face operatiunea de scoatere a banilor.

Sistemul de impozitare s-a schimbat
Dl Dan Mihai Popescu din Ploiesti ne-a trimis o scrisoare in care isi exprima nedumerirea fata de faptul ca Administratia Finantelor Publice Ploiesti, in decizia de impunere anuala pentru veniturile realizate in 2005, nu a tinut cont de deducerea personala de baza, care in anii precedenti a existat. Pentru un raspuns competent, ne-am adresat Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Directia de indrumare si asistenta a contribuabililor, care ne-a transmis urmatoarele: “Incepand cu 1 ianuarie 2005 a fost inlocuit sistemul global de impunere a veniturilor realizate de persoanele fizice, care presupunea utilizarea unui barem de impunere cu cote progresive cuprinse intre 18% si 40%, cu sistemul bazat pe cota proportionala de 16% aplicata pentru majoritatea categoriilor de venituri. Acest sistem vizeaza renuntarea la procedura de globalizare a anumitor venituri si inlocuirea acestui sistem cu impunerea in sistem cedular a veniturilor persoanelor fizice, impozitul calculandu-se si retinandu-se pe fiecare sursa de venit din cadrul fiecarei categorii, impozitul fiind final. Totodata, s-au eliminat deducerile economice si s-a revizuit sistemul deducerilor personale de baza si suplimentare acordate tuturor contribuabililor care obtineau venituri supuse procedurii de globalizare prin inlocuirea cu o deducere personala privita ca un cost al muncii, acordata numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza.Pentru a nu mari decalajul intre venituri, pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii cuprinse intre 1.000 lei si 3.000 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive, iar pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii peste 3.000 lei nu se acorda deducere personala.
Prin urmare, incepand cu 1 ianuarie 2005, contribuabilii care realizeaza venituri din drepturi de autor nu mai beneficiaza de sistemul deducerilor personale de baza si suplimentare”.

Deconectarea a fost facuta
Doamna Irina Constantinescu este clientul firmei de cablu UPC din data de 1.08.2005 si este abonata serviciului de televiziune prin cablu. Domnia sa a beneficiat de abonament Basic si Digital Plus. In data de 19.07.2006 clienta a solicitat rezilierea pachetului Digital Plus. Dintr-o regretabila eroare a companiei – se spune in raspunsul primit de ziarul nostru – rezilierea contractului care a fost programata in data de 1.08.2006 nu a fost executata.
In data de 20.12.2006 clienta a facut o sesizare verbala in cadrul unui Centru de Relatii cu Clientii si a anuntat ca rezilierea pentru pachetul Digital Plus nu a fost efectuata. Mentionam faptul ca in perioada 1.08.-20.12.2006, desi factura pentru serviciul Digital Plus s-a emis in continuare, clienta a achitat numai serviciul pentru care a optat si a beneficiat in continuare de ambele servicii. Rezolvarea sesizarii s-a facut prin deconectarea serviciului in data de 21.12.2006 si prin stornarea imediata a facturilor in baza noastra de date. In prezent, doamna Irina Constantinescu beneficiaza numai de serviciul solicitat.

Cele mai citite

Dennis Man şi Valentin Mihăilă vor juca în Serie A! Parma a promovat matematic

Parma, echipa românilor Dennis Man şi Valentin Mihăilă, a promovat matematic în Serie A, după ce a remizat miercuri în deplasare cu Bari, 1-1,...

ANAF a publicat „Lista albă” pentru primul trimestru din 2024

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat „lista albă" a persoanelor juridice care au declarat şi au achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi...

Un atac rus cu bombe aeriene în orașul ucrainean Dergaci a rănit șase copii și un adult

Şase copii şi un adult au fost răniţi joi într-un atac rus cu bombe aeriene în oraşul Dergaci din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă