0.9 C
Bucharest
Monday, 11 December 2023
HomeSpecialPortugalia. Căderea unui star politic în infern

Portugalia. Căderea unui star politic în infern

Portugalia este zguduită de un nou scandal politico-financiar o dată cu arestarea fostului premier socialist Jose Socrates. Ancheta asupra afacerilor fostului premier intervine după arestarea mai multor înalţi responsabili de stat în cadrul unei afaceri de corupţie care a dezvăluit o amplă reţea şi practici ilegale în atribuirea de vize contra bani, aşa-numitele „vize aurite” pentru permise de rezidenţă rezervate investitorilor străini.

Arestarea lui Socrates intervine pe un fond tensionat deja de scandalul vizelor contra bani, care a costat funcţia ministrului de Interne, Miguel Macedo, obligat să demisioneze, şi a directorului poliţiei de frontieră, Manuel Jarmela Palos, plasat în arest. Jose Socrates, 57 de ani, care a condus ţara din 2005 până în 2011, a fost arestat vineri seară, pe aeroportul din Lisabona, la coborârea din avionul care îl adusese de la Paris, în cadrul unei anchete pentru fraudă fiscală, spălare de bani şi corupţie. Vestea interpelării celui care se prezenta ca un „animal feroce” a avut efectul unei bombe în sânul lumii politice, fragilizată deja de o serie de anchete judiciare care au explodat în sferele înalte ale ierarhiei de stat. Fostul şef al guvernului portughez a fost subiectul unei astfel de anchete şi a fost prezentat sâmbătă în faţa judecătorului. Joia trecută au fost arestaţi alţi trei suspecţi – omul de afaceri Carlos Santos Silva, avocatul Goncalo Trindade Ferreira şi şoferul lui Socrates, Joao Perna. Au fost efectuate mai multe percheziţii, în special la domiciliul din Lisabona al fostului premier. Potrivit Ministerului Justiţiei, ancheta s-a concentrat asupra operaţiunilor bancare şi a transferurilor de bani de origine necunoscută, afacerea punând într-o situaţie neplăcută şi primarul capitalei portugheze, Antonio Costa, unul din apropiaţii lui Socrates care a fost ales sâmbătă seară cu 96% din voturile militanţilor secretarului general al Partidului Socialist, principala formaţiune de opoziţie. Într-un mesaj adresat simpatizanţilor săi, Costa a declarat că „suntem toţi în stare de şoc după vestea arestării” (lui Socrates), dar „nu trebuie să confundăm sentimentele personale de solidaritate şi prietenie cu acţiunea politică a PS”.

Implicare

Media portugheză precizează că pentru moment justiţia analizează costul apartamentului de lux din Paris unde Socrates a locuit în 2012 pentru a continua studii de filosofie la Science Po. Parchetul General a precizat că nu are legătură cu operaţiunea Monte Branco anticorupţie care a antrenat arestarea, în iulie, a fostului pdg al băncii Espirito Santo (BES), Ricardo Salgado. Acuzat de presă în această afacere în iulie, Jose Socrates a acuzat o campanie de „defăimare”. „Nu am capitaluri şi nici conturi în străinătate. Am acelaşi cont bancar de peste 25 de ani”.

De-a lungul celor şase ani cât s-a aflat la putere, Jose Socrates a fost implicat în mai multe controverse care i-au afectat imaginea, dar a reuşit întotdeauna să iasă basma curată. Numele său a fost citat, printre altele, într-o anchetă pentru corupţie datând din vremea când era ministru al Mediului, când a dat undă verde, în 2002, construirii unui centru comercial într-o zonă protejată. Afacerea a fost clasată în 2010. Socrates şi-a anunţat demisia din funcţia de premier în martie 2011, după ce Parlamentul a respins noul său program de austeritate bugetară. La scurt timp, Portugalia, în pragul falimentului, a fost constrânsă să solicite Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional un ajutor financiar de 78 miliarde euro în schimbul unui program de austeritate pe termen de trei ani. Jose Socrates a suferit un puternic eşec la alegerile legislative anticipate din iunie 2011, câştigate detaşat de Partidul Social-Democrat (PSD, centru-dreapta) al actualului premier, Pedro Passos Coelho.

Cele mai citite

Și ce dacă Hunter Biden a cheltuit șpaga românească pe dansatoare exotice?

În timp ce România era ostracizată de lupta anticorupție, iar rețelele Soros scoteau sute de mii de tefeliști în stradă, fiul lui Joe Biden,...
Ultima oră
Pe aceeași temă