20.5 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialPoroșenko cere UE să nu închidă ușa Ucrainei, lăsând-o pradă Rusiei

Poroșenko cere UE să nu închidă ușa Ucrainei, lăsând-o pradă Rusiei

Președintele Petro Poroșenko a lansatun apel statelor europene, cerând ca UE să nu închidă ușa Ucrainei și altor state care doresc să adere la blocul comunitar, ceea ce ar fi, potrivit lui, o "eroare" în fața Rusiei, potrivit Agerpres.

"În pofida anumitor provocări cu care UE se confruntă în prezent, este periculos să lăsăm în incertitudine țările europene care aspiră să adere la Uniunea Europeană.

Abandonarea politicii ușilor deschise ar fi o greșeală", a declarat președintele ucrainean în discursul său la conferința Yalta European Strategy (YES) la Kiev, la care participă și vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic.

Kievul a semnat deja Acordul de asociere cu UE, ceea ce îi facilitează schimburile comerciale cu blocul comunitar, spre marea nemulțumire a Moscovei, și a obținut pentru cetățenii săi un regim fără vize în majoritatea țărilor din UE.

Dincolo de aceasta, Bruxellesul se arată reticent față de aspirațiile europene ale Ucrainei, fostă republică sovietică cu peste 40 de milioane de locuitori care speră să poată depune în 2020 o cerere oficială de aderare, în pofida conflictului din estul țării și o profundă criză economică pe care se străduiește să o depășească.

În cazul în care cei 28 vor refuza Kievului orice perspectivă de aderare în cele din urmă, "aceasta va fi un semnal dat Rusiei că o revanșă este posibilă și că UE ia în considerare așa-numitele 'interese speciale' ale Rusiei în regiune", a declarat Poroșenko.

"Ucraina va continua marșul său spre intrarea deplină în UE și în NATO", a asigurat el.

Ucraina cooperează activ cu NATO fără a fi oficial candidată la aderare.

Poroșenko, un prooccidental, a venit la putere datorită mișcării proeuropene din Piața Independenței din Kiev — Maidanul — în februarie 2014, care a condus la răsturnarea predecesorului său prorus Viktor Ianukovici și la fuga acestuia în Rusia.

Protestele la Kiev au început la sfârșitul anului 2013 după refuzul — în ultima clipă — al lui Ianukovici de a semna acordul de asociere cu UE. Deseori văzut ca un preludiu al unei eventuale aderări, acest acord a fost încheiat în 2014 de Poroșenko și tocmai a intrat în vigoare la 1 septembrie.

Cele mai citite

O femeie şi-a înjunghiat fiul în vârstă de 34 de ani

O bihoreancă a fost reţinută, marţi seara, fiind acuzată că şi-ar fi înjughiat fiul, în urma unui conflict spontan. Procurorii au solicitat arestarea preventivă...

Ministerul Agriculturii, despre banii încasați de beneficiarii Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală

Beneficiarii Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) au primit în această săptămână în conturile bancare o nouă tranşă de plată în valoare totală...

Rusia – Ucraina, ziua 777: Șoigu cere suplimentarea livrărilor de arme

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a cerut suplimentarea şi accelerarea livrărilor de arme pentru operaţiunea militară în Ucraina, a comunicat Ministerul Apărării.Într-o întrunire...
Ultima oră
Pe aceeași temă