14.5 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialPonta vrea să scape de Daniel Morar din CSM. Se răzbună pentru...

Ponta vrea să scape de Daniel Morar din CSM. Se răzbună pentru condamnarea lui Năstase?

Premierul Victor Ponta, care este si ministru interimar al Justitiei, vrea sa scape de Daniel Morar din Consiliul Superior al Magistraturii pe motiv ca acesta ar controla sectia de procurori si ca face ce vrea el in parchete.

In realitate, nu-l poate accepta pe Morar din cauza condamnarii lui Adrian Nastase intr-un dosar instrumentat de DNA sub conducerea lui Morar, spun sursele RL

Ponta a sustinut ca mandatul lui Morar la Parchetul General i-a expirat de marti, deci nu ar mai fi prim adjunct al procurorului general , in consecinta  nici membru CSM ca procuror general interimar.

Specialistii spun insa ca CSM i-a prelungit inca sase luni mandatul de prim adjunct la Parchetul General, care asigura interimatul procurorului general, din care Morar a acceptat o prelungire pana la 8 iunie deaorece pe 9 iunie urmeaza sa depuna juramantul de judecator al Curtii Constitutionala.

De altfel, exista acest document chiar in arhiva CSM ( vezi facsimil) prin care Morar este detasat ca prim adjunct al procurorului general al Romaniei pe o perioada de sase luni, incepand cu data de 2 aprilie 2013.

Acum, Ponta spune ca aceasta prelungire nu este legala pentru ca ar fi trebuit sa existe o propunere in acest sens facuta de superiorul lui Morar, adica de procurorul general , functie vacanta.

 CSM , care se ocupa de administrarea Justitiei si de cariera magistratilor, a prelungit detasarea lui Morar inca sase luni pe functie, iar aceasta delegare NU poate fi anulata nici de premierul Victor Ponta, nici de ministrul interimar al Justitiei, acelasi Ponta.

CSM a mai practicat astfel de detasari la parchete sau instante  unde functiile de prim procurori sau de presedinti de instante erau vacante (vezi al doilea facsimil al CSM, cu explicatia “De ce e legala detasarea lui Daniel Morar”)

Functia lui Morar la Parchetul General poate inceta doar in momentul in care in Monitorul Oficial apare numirea, de catre presedintele tarii, a noului procuror general al Romaniei si al noului prim-adjunct al procurorului general.

 Ponta a inceput vanarea lui Morar dupa ce, intr-o emisiune TV de marti seara,  Daniel Morar a spus ca este inadmisibil ca premierul sa nu propuna un procuror DNA pentru conducerea institutiei in conditiile in care activitatea acestora a fost apreciata in toate rapoartele de tara.

Morar i-a reprosat lui Ponta ca a facut numiri numai de la DIICOT, desconsiderand astfel munca si rezultatele de la DNA. De asemenea, Morar s-a declarat adeptul sustinerii unei selectii transparente, pe criterii de competenta, pentru functiile de conducere in Parchete, asa cum de altfel a anuntat miercuri si Comisia Europeana prin vocea purtatorului de cuvant Mark Gray.

Numai in astfel de conditii de transparenta si criterii clare de  competenta puteau concura pentru functii si procurori DNA, care au obtinut rezultate remarcate de Comisia Europeana, procurori care lipsesc de lista lui Ponta cu  nominalizari directe.

Intre rezultate obtinute de DNA se afla si condamnarea la inchisoare a fostului premier Adrian Nastase. Sa intelegem ca, prin eliminarea de pe liste a procurorilor DNA cu rezultate deosebiite, Victor Ponta se razbuna pentru condamnarea lui Adrian Nastase, care l-a adus din Procuratura in politica, fiindu-i astfel extrem de indatorat?

Cele mai citite

Vasile Bănescu (BOR): “Victoria lui Nemo (Nimeni), zdrobitoare asupra firescului și insultătoare la adresa Muzicii”

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortdoxe Române (BOR), Vasile Bănescu, comentează în termeni duri finala concursului Eurovision, susținând că ea a reprezentat "Victoria lui...

1 august devine Ziua naţională a Salvamont România

Senatul a adoptat, în calitate de primă cameră sesizată, propunerea legislativă de instituire a Zilei Naționale a Salvamont România, care va fi sărbătorită în...

Forțele israeliene continuă ofensiva în Gaza dinspre nord și sud

Luni, forțele israeliene au pătruns adânc în ruinele de la marginea de nord a Fâșiei Gaza pentru a recuceri o zonă de la luptătorii...
Ultima oră
Pe aceeași temă