16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialPonta: Realitatea TV, aş vrea să-mi plătiţi taxele!

Ponta: Realitatea TV, aş vrea să-mi plătiţi taxele!

Proiectului insolvenţei aprobat miercuri în şedinţă de guvern i-a fost adăugat un articol prin care oricărei televiziuni sau post de radio aflat în dificultate financiară i se va ridica licenţa de emisie în mod automat, transmite Realitatea TV. Actul normativ nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial.

Întrebat de un reporter despre acest articol din legea insolvenţei, premierul Victor Ponta a declarat că Realitatea TV trebuie să plătească taxele către stat.

“Nu ştiu că Realitatea TV se află în insolvenţă. Ştiu că vreau să îmi plătiţi taxele şi nu o faceţi”, a declarat Victor Ponta.

Proiectul legii insolvenţei a fost modificat cu doar o zi înainte de şedinţa de guvern în care a şi fost aprobat. Pe site-ul ministerului Justiţiei se regăseşte o variantă diferită faţă de cea publicată în data de 2 septembrie, atunci când proiectul de act normativ a fost suspus dezbaterii publice. Mai exact, a fost indrodus un articol care apare subliniat cu roşu şi care face referire la instituţiile mass-media aflate în insolvenţă. Articolul ar putea lăsa multe radiouri şi televiziuni fără licenţă, adică le-ar obliga să-şi suspende activitatea.

„În cazul în care activitatea debitorului se află sub incidenţa prevederilor Legii audiovizualului nr.504/2002, ca urmare a deschiderii procedurii şi până la data confirmării planului de reorganizare se suspendă licenţa audiovizională, în sensul Legii audiovizualului nr.504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu începere de la data primirii comunicării de către Consiliul Naţional al Audiovizualului” se spune în respectivul articol.

Articolul introdus în noul Codul al Insolvenţei încalcă întâi de toate principiul de bază al unei asemenea legi: salvarea societăţii cu probleme, a locurilor de muncă şi a banilor. Bani pe care îi au de recuperat creditorii.

Ridicarea licenţei pe care o companie o deţine înseamnă automat încetarea activităţii şi în loc de protecţie ea va beneficia, cu ghilimelele de rigoare, de un faliment glorios. Codul Insolvenţei, în varianta impusă prin ordonanţă de guvern, devine astfel un instrument de opresiune la adresa mass-media, mai ales în actualele condiţii de criză.

Şocant este că acest act normativ este asumat de Ministerul Justiţiei, instituţia care s-a ocupat de acest proiect.

Nu în ultimul rând, la articolul 348 alineatul 2 se induce şi caracterul retroactiv al acestei legi: „Prezenta lege se aplică şi procedurilor de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă aflate în derulare la data intrării sale în vigoare, cu excepţia dispoziţiilor art. 183-203, care se aplică doar cererilor introduse după data intrării în vigoare a acesteia”.

În concluzie, nici nu mai au importanţă celelalte prevederi. Este un Cod al Insolvenţei discriminatoriu, care anuleaza scopul real al procedurii şi are caracter retroactiv. Iar pentru asta guvernul a plătit 30 de experţi pe care, la o adică, să arunce vina.

Cele mai citite

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...

26 de avioane de război și 5 nave chineze, detectate în jurul Taiwanului

Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat vineri că a detectat 26 de avioane şi cinci nave chineze în jurul insulei în ultimele 24 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă