14 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialPolonia introduce un regim de vize gratuite pentru cetăţenii din Belarus

Polonia introduce un regim de vize gratuite pentru cetăţenii din Belarus

Polonia a hotărât să acorde gratuit vizele pentru cetăţenii din Belarus, începând de la 1 ianuarie, dar îşi rezervă dreptul de a împiedica intrarea pe teritoriul său a participanţilor la reprimarea manifestaţiilor opoziţiei, a anunţat miercuri Ministerul polonez de Externe, citat de AFP, informează Mediafax.

“Este o expresie a solidarităţii şi recunoştinţei noastre faţă de naţiunea belarusă, care a lansat un semnal puternic de susţinere a mişcării democratice, la alegerile (prezidenţiale) de la 19 decembrie”, conform unui comunicat al MAE polonez.

“În acelaşi timp, ne rezervăm dreptul de a lua măsuri pentru a împiedica intrarea pe teritoriul Poloniei a funcţionarilor şi cetăţenilor belaruşi responsabili pentru valul de represiune împotriva societăţii civile declanşat la 19 decembrie”, precizează comunicatul.

Polonia vrea, astfel, să îşi exprime sprijinul pentru populaţia din Belarus, dar să aplice, în acelaşi timp, o politică mai fermă faţă de organizatorii “celui mai grav val de represalii din istoria staului belarus independent”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE polonez, Marcin Bosacki, citat de agenţia PAP.

Autorităţile de la Varşovia au hotărât deja să dubleze, până la zece milioane de euro, ajutorul pe care-l oferă anual mass-media independente din Belarus, inclusiv postului de televiziune Belsat, care emite de pe teritoriul Poloniei, dar şi victimelor represiunilor şi studenţilor belaruşi.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere de 16 ani, a fost reales în funcţie, la alegerile din 19 decembrie, cu aproape 80 la sută din voturi, potrivit rezultatelor oficiale. Polonia consideră însă că Lukaşenko ar fi obţinut, în realitate, mai puţin de 50 la sută din voturi.

 

Cele mai citite

Trupa Roxette are o nouă solistă. Per Gessle o confirmă pe Lena Philipsson ca fiind noua cântăreață a trupei

Lena Philipsson va fi noua solistă a trupei Roxette. Per Gessle a confirmat-o pe Lena în urma decesului co-fondatoarei Marie Fredrikkson în 2019. Conform informațiilor...

Klaus Iohannis, mesaj cu prilejul sărbătorilor Pascale

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis sâmbătă, 4 mai 2024, un mesaj cu prilejul Sărbătorilor Pascale celebrate de credincioșii ortodocși, greco-catolici, armeni și de cultele neoprotestante. “Sărbătoarea Sfintelor...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...
Ultima oră
Pe aceeași temă