21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialPolitistii au suspendat protestele, dupa ce Basescu i-a invitat la Cotroceni (VIDEO)

Politistii au suspendat protestele, dupa ce Basescu i-a invitat la Cotroceni (VIDEO)

Presedintele Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC), Marin Gruia, a anuntat, miercuri, suspendarea protestelor declansate la inceputul acestei saptamani la nivel national, dupa ce a avut o scurta intrevedere cu presedintele Traian Basescu.

Seful statului s-a oprit, miercuri, pentru cateva minute, in Piata Victoriei, pentru a discuta cu protestatarii, pe care i-a invitat duminica la Palatul Cotroceni, la ora 12:00, transmite Agerpres.

Presedintele Traian Basescu a sosit la locul de desfasurare a mitingului ldin Bucuresti a volanul unui autoturism marca Dacia Logan. Dupa ce a dat mana cu politistii, el a dialogat cu presedintele SNPPC, pe care l-a intrebat despre problemele cu care se confrunta sindicatul pe care il conduce.

Seful statului a spus ca ar fi oprit si cu o zi in urma pentru a discuta cu protestatarii, insa nu a putut pentru ca se grabea sa ajunga la Parlament.

Liderul SNPPC l-a informat pe presedinte ca a depus saptamana trecuta, la Palatul Cotroceni, un memorandum detaliat cu problemele ridicate de politisti, iar seful statului a stabilit o intalnire pentru duminica, la care a invitat sase-zece reprezentanti ai SNPPC si ai Guvernului, pentru a exista o reprezentativitate a tuturor partilor.

Marin Gruia i-a multumit presedintelui pentru deschiderea manifestata si a anuntat suspendarea protestelor sindicale. 'Speram ca seful statului va gasi o solutie de rezolvare a problemelor noastre', a subliniat el.

Cei aproximativ 400 de protestatari politisti au parasit apoi Piata Victoriei, bucurosi ca presedintele tarii a raspuns pozitiv la chemarea lor.

Protestul SNNPC era prevazut sa se desfasoare zilnic, in intervalul 17-21 august, in Bucuresti si in tara, intre orele 10,00 si 12,00, in timpul liber al politistilor.

SNPPC este reprezentantul a 50.000 de politisti si este afiliat CNS 'Cartel Alfa'.

Revendicarile care au condus la proteste sunt legate, potrivit lui Gruia, de refuzul guvernantilor de a aloca fondurile care lipsesc din bugetul Ministerului Administratiei si Internelor, aprobat pentru anul 2009, dar calibrat numai pentru zece luni.

Potrivit liderului SNPPC, principalele revendicari ale politistilor vizeaza refinantarea sistemului de siguranta publica la un nivel care sa permita desfasurarea in conditii optime a activitatii profesionale, reducerea deficitului de 8.000 de politisti din sistemul de siguranta publica prin incadrarea de urgenta a celor 2.000 de absolventi ai scolilor si Academiei de Politie, promotia iulie 2009 – incadrare amanata pana la inceputul anului 2010 – si prin continuarea procesului de incadrari directe, proces ce a fost suspendat.

De asemenea, SNPPC solicita plata orelor suplimentare, efectuate din cauza lipsei de personal, in conditiile in care doar in primele trei luni din acest an politistii si personalul contractual au efectuat peste 50.000 de ore suplimentare, nerecompensate inca, precum si reanalizarea coeficientilor de ierarhizare.

In opinia lui Marin Gruia, politistii ar putea sa beneficieze de anumite fonduri prin alocarea a jumatate din banii si bunurile confiscate, dupa modelul italian.

Cele mai citite

Mircea Geoană susține că sistemul de vot din România este cel mai primitiv din Europa

Sâmbătă, la Congresul Studenților din România, desfășurat la Palatul Parlamentului, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a făcut o declarație tranșantă privind sistemul...

Ministerul Finanţelor: Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a scăzut uşor în martie 2024

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară...

Rezultatele Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40 din 19 mai 2024. Numerele câștigătoare și premiile puse în joc

Duminică, 19 mai 2024, Loteria Română a organizat noi trageri pentru fiecare din jocurile Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40. Rezultate LOTO duminică 19 mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă