15.9 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialPoliticieni din toate țările, boicotați Jocurile Olimpice, dar degeaba!

Politicieni din toate țările, boicotați Jocurile Olimpice, dar degeaba!

Mai mulți politicieni din țări așa-zis democratice s-au lansat în declarații ce anunță un boicot politic pentru Jocurile Olimpice de iarnă-Beijing 2022.

Australia va susține Statele Unite pentru a boicota diplomatic Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, conform declarațiilor recente ale premierului Scott Morrison, în timp ce alți aliați au luat în calcul măsuri similare pentru a protesta față de situația drepturilor omului din China, relatează Reuters.

Lor li s-au alăturat Marea Britanie și Canada.

SUA au declarat că oficialii guvernului său vor boicota Jocurile Olimpice de la Beijing din februarie din cauza “atrocităților” din China în domeniul drepturilor omului.
China a declarat că SUA vor “plăti prețul” pentru această decizie și a avertizat că va lua contramăsuri ca răspuns, dar nu a oferit detalii.

A venit, totuși, primul răspuns acid al oficialilor chinezi de la Ambasada din Washington.

Ambasada Chinei la Washington a calificat luni anunţul SUA de boicotare diplomatică a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing drept ”un act cu intenţia de a impresiona” şi o ”manipulare politică” care nu ar avea niciun fel de impact asupra organizării cu succes a competiţiei sportive, transmite Reuters.

”Nu a fost adresată nicio invitaţie vreunui politician din SUA, aşa că acest ‘boicot diplomatic’ pur şi simplu vine de nicăieri”, a declarat purtătorul de cuvânt al ambasadei chineze la Washington, Liu Pengyu.
”Un asemenea act cu intenţia de a impresiona este doar o manipulare politică şi o distorsionare gravă a spiritului Cartei Olimpice. În realitate, nimănui nu i-ar păsa dacă aceşti oameni vin sau nu şi acest lucru nu are niciun impact de vreun fel asupra organizării cu succes a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing din 2022”, a spus purtătorul de cuvânt chinez.
Acest nou boicot olimpic vine după ce a fost adoptată o rezoluție a ONU ce solicită respectarea Armistițiului Olimpic pentru Jocurile Olimpice și Paralimpice Beijing 2022, cu șapte zile înainte de începerea Jocurilor Olimpice, la 4 februarie 2022, până la șapte zile după încheierea Jocurilor Paralimpice.

Deși mai mulți oficiali și politicieni au anunțat un boicot la Jocurile Olimpice de iarnă Beijing 2022, China a dat un prim răspuns la această atitudine

Paradoxal, răspunsul dat de China, este mai aproape de adevărul istoric al boicoturilor JO decât atitudinea SUA și a Australiei.
Pentru că Jocurile Olimpice sunt despre sportivi și nu despre politicieni cu agende electorale.
Pentru România, boicotul JO de vară, de la Los Angeles, din 1984, de către țările blocului comunist, a fost mană cerească.
URSS şi alte 14 ţări din blocul sovietic din Est nu şi-au trimis sportivii la Los Angeles, motivând că se tem pentru securitatea acestora. Cu o singură excepţie: România. Ceauşescu a susţinut atunci că politicul nu trebuie să aibă legătură cu sportul, şi a ignorat acest blocaj, mai ales că în acea perioadă dictatorul se afla în graţiile SUA.
Am reuşit cea mai bună clasare din istorie la JO, locul 2 pe naţiuni (140 de participante), după SUA. Sportivii români s-au întors acasă cu 53 de medalii (20 de aur, 16 de argint şi 17 de bronz).
Memoria colectivă reține însă că boicotul politic a fost doar la JO de vară de la Moscova, din 1980, dar lista lor este lungă și a debutat cu multă vreme înaintea acestora.
Primele JO boicotate din motive politice au fost cele din Melbourne, în 1956. Spania, Olanda şi Elveţia au refuzat să-şi trimită sportivii în competiţie în semn de protest faţă de înăbuşirea revoltei din Ungaria. La aceeaşi ediţie a JO au lipsit, de asemenea, Egiptul, Irakul, Cambodgia şi Libanul, la rândul lor însă din cauza crizei Suezului, cunoscută şi drept războiul din Sinai.
A urmat boicotul din 1976 de la JO de la Montreal când Noua Zeelandă a spart boicotul sportiv împotriva Africii de Sud prin susţinerea unui meci de rugby cu statul african.
În 1980 a urmat apoi boicotarea ediţiei JO din Moscova, de căre SUA, Germania şi alte 63 de state occidentale care au protestat astfel împotriva invaziei sovietice în Afganistan. 16 state apusene, în frunte cu Marea Britanie şi Italia au boicotat boicotul rămânând în competiţie.
Patru ani mai târziu, avea să aibă loc la Los Angeles un boicot de opoziţie, de data aceasta al URSS alături de alte 14 state din blocul comunist.
Următoarea ediţie a JO, desfăşurată în 1988 la Seoul, avea şi ea să fie marcată de un complot, cel mai recent de până acum. Coreea de Nord a refuzat la acel moment participarea la olimpiada, de pe meleagurile vecine, alăturându-i-se Etiopia, Cuba şi Nicaragua.
Iranul face un boicot permanent pentru a nu participa contra sportivilor israelieni.
Nu știm cât vor ajuta pe uigurii musulmani, persecutați de regimul comunist chinez, boicoturile SUA și Australiei, dar până acum nici un boicot olimpic motivat politic nu a schimbat nimic în plan internațional.
Ba mai mult, Jocurile Olimpice au fost puse în pericol de a nu se mai ține după boicoturile anilor 1970-1980 dacă nu s-ar fi ajuns la sentimente mai bune la JO de la Barcelona din 1992.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Vopseaua pentru exterior: reînnoiește aspectul pereților exteriori ai locuinței tale

Zugrăvirea exterioară a casei este un proiect îndelungat și complex, dar care, la final, oferă o mulțime de beneficii. Pentru obținerea rezultatelor dorite, trebuie...

Regele Charles al III-lea nu-l va întâlni pe Prințul Harry din cauza programului foarte încărcat al monarhului

Prințul Harry nu se va întâlni cu tatăl său, Regele Charles al III-lea, în timpul vizitei pe care o efectuează în prezent în Marea...

Klaus Iohannis vrea un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că este nevoie de un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO, pentru apărare, dar şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă