10.9 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialPoliţia, la relanti

Poliţia, la relanti

În semn de protest faţă de tăierea salariilor, poliţiştii de frontieră din Dobroegea îşi reduc volumul de muncă începând cu 20 septembrie.

Poliţiştii de frontieră constănţeni au decis să înceapă de luni, 20 septembrie, protestele de natură sindicală, prin care revendică asigurarea condiţiilor de lucru şi salarii corespunzătoare volumului şi importanţei muncii pe care o fac. Pentru că nu au voie să facă grevă, poliţiştii au decis să muncească mai puţin. Mai exact, cu 25% mai puţin, adică exact cu cât le-au fost reduse salariile. „Protestul poliţiştilor nu este şi nu trebuie interpretat drept grevă. Acţiunea noastră este similară protestului magistraţilor din septembrie 2009, este constituţională, în sensul corespondenţei dintre salarizarea afectată şi munca depusă şi va trebui tratată similar de instituţiile statului.

În esenţă, munca specifică a poliţiştilor de frontieră constănţeni se va limita doar la activităţile pentru care instituţia le-a asigurat şi le asigură în mod continuu, logistica necesară desfăşurării activităţilor, procentual şi gradual cu diminuarea veniturilor noastre, adică 75% salariu = 75% muncă”, a precizat comisarul-şef Ion Vasilică, şeful Biroului Teritorial al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Constanţa din Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual. Potrivit liderului sindical, limitarea activităţilor de serviciu va începe pe 20 septembrie. Pe durata protestului, poliţiştii vor respecta strict prevederile legale şi metodologiile specifice, chiar dacă aceste rigori ar putea micşora fluenţa unor activităţi sociale.

În toată această perioadă, poliţiştii nu vor mai efectua ore suplimentare de muncă peste programul de lucru decât în situaţii absolut excepţionale. Şi poliţiştii de frontieră din judeţul Tulcea se vor ralia acţiu­nilor de protest, din aceleaşi cauze. Acţiunile vor începe săptămâna viitoare la nivel naţional. Aceştia acuză şi faptul că ei şi familiile lor nu beneficiază de gratuitate în acordarea asistenţei medicale de specialitate şi a medicamentelor necesare tratării problemelor de sănătate, în schimb, în prezent suma reţinută pentru serviciile medicale se raportează procentual la salariul de bază al lucrătorului, sumă care a rămas neschim­bată, în condiţiile reducerilor sala­riale cu 25%. 

Mai mulţi bani

„Revendicările sindicaliştilor din Poliţia de Frontieră Constanţa sunt focalizate pe rezolvarea favorabilă a plăţii drepturilor salariale, revizuirea planului de disponibilizare a cadrelor din MAI, eliminarea practicii de muncă neplătită, aplicată constant poliţiştilor şi modificarea urgentă a Legii nr.360/2002, privind Statutul poliţistului. Încetarea protestelor naţionale, marcate prin limitarea activităţii specifice va fi stabilită în funcţie de rezultatele concrete obţinute faţă de revendicările sindicale”, a declarat Ion Vasilică.

Cele mai citite

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...
Ultima oră
Pe aceeași temă