25.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialPod de piatră pe Marte

Pod de piatră pe Marte

Aparatul american Mars Reconnaissance Orbiter a descoperit pe Marte o construcţie neobişnuită care seamănă cu un pod, relatează joi cotidianul rusesc Moskovski Komsomoleţ. Potrivit Agerpres, oamenii de ştiinţă americani presupun că podul a apărut pe locul în care pe vremuri şerpuia o sursă de apă.

Existenţa apei pe Planeta Roşie a fost probată de mai multă vreme. În plus, în luna iunie a acestui an, astronomii NASA au descoperit pe câmpia din nordul Marte urmele unei mări, cu diametrul de mai mult de 2000 km şi adâncimea de 8 kilometri.

Astronomii de la Universitatea Colorado cred că pe Marte a existat chiar un ocean, ce se întindea pe circa 36% din suprafaţa planetei. Un alt grup de oameni de ştiinţă americani înclină să creadă că podul menţionat s-a format sub influenţa deplasării rocilor de pe Marte.

Savantul rus Aleksandr Rodin, de la Institutul de Cercetări Spaţiale de pe lângă Academia de Ştiinţe a Rusiei, a avansat o altă versiune. În opinia sa, acum circa 2,5 miliarde de ani, când au erupt vulcanii de pe Marte, lava s-a scurs într-un tunel subteran, care s-a răcit cu timpul, iar vânturile şi procesele tectonice i-au distrus structura.

Podul descoperit pe Marte ar fi o rămăşiţă a acelui tunel de lavă. ‘De fapt, nu e nimic suprinzător în această descoperire. Pentru Marte, o astfel de construcţie este previzibilă şi normală’, adaugă el.

Cele mai citite

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...

Regele Charles, un an de la încoronare. Aniversare fără fast

Pe data de 6 mai se împlinește un an de la încornarea regelui Charles. Însă nu va fi o zi cu fast pentru Regele...

Aglomeraţie pe drumurile dinspre mare și munte spre Capitală. Rute alternative

Centrul Infotrafic din IGPR anunţă că este inregistrată aglomeraţie pe sensul de coborâre al DN1 către Ploieşti, între staţiunile Predeal şi Buşteni, dar şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă