17.4 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialPloieștenii se plâng de mirosul neplăcut de la rafinăriile de la marginea...

Ploieștenii se plâng de mirosul neplăcut de la rafinăriile de la marginea orașului. Autoritățile de mediu cer un plan pentru reducerea emisiilor

Autoritățile de mediu din județul Prahova solicită rafinăriilor care funcționează la marginea municipiului Ploiești să întocmească un plan suplimentar de reducere a emisiilor și un plan privind menținerea calității aerului în parametri optimi, ca urmare a numeroase sesizări primite de la cetățeni, în ultima perioadă, informează Agerpres.

Conducerea Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu (CJGM) Prahova și a Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Prahova, precizează, într-un comunicat de presă, că, în ultima perioadă, ploieștenii au făcut numeroase sesizări privind disconfortul olfactiv creat de activitatea rafinăriilor, iar în urma reclamațiilor au fost efectuate controale la SC Petrotel Lukoil SA, OMV Petrom Rafinăria Petrobrazi și SC Rompetrol Rafinare SA — Rafinăria Vega Ploiești, pentru verificarea respectării condițiilor impuse prin autorizațiile integrate de mediu deținute de cei trei operatori în ceea ce privește emisiile atmosferice.

„În urma controalelor, la verificarea surselor de emisii dirijate rezultate din procesele de ardere a combustibililor în cuptoarele instalațiilor și din procesele tehnologice, și din verificarea rezultatelor monitorizării emisiilor atmosferice, raportate la valorile limită de emisie, stabilite prin legislația de mediu în vigoare, nu s-au constatat depășiri ale poluanților analizați. Totodată, din activitatea celor trei rafinării au fost identificate și alte surse de emisii din categoria emisiilor difuze/nedirijate, care pot genera disconfort olfactiv”, precizează sursa citată.

În acest context, APM Prahova a instituit un plan de monitorizare suplimentară a calității aerului, prin măsurări momentane, de 30 de minute, urmărind zonele aferente agenților economici potențial poluatori. În urma măsurătorilor, s-a constatat că nu există depășiri ale concentrațiilor de poluanți maxim admise.

„În urma măsurătorilor, s-a constatat că în perioadele în care condițiile atmosferice (direcția și viteza vântului) au favorizat deplasarea poluanților dinspre platformele industriale N și NE s-au înregistrat creșteri ale valorilor concentrațiilor măsurate în stațiile automate de monitorizare din centrul orașului Ploiești, confirmate și de măsurătorile de scurtă durată realizate conform planului suplimentar (…). Valorile crescute față de tendința zonei au persistat între 30-40 minute, având concentrații cu mult sub concentrațiile maxime admise”, precizeză autoritățile.

Deși nu s-au constatat depășiri ale valorilor limită de emisie sau ale concentrațiilor maxim admise, autoritățile de mediu solicită celor trei rafinării un plan de reducere a emisiilor, suplimentar celui prevăzut prin autorizațiile integrate de mediu, și un plan în vederea menținerii calității aerului în parametri optimi, măsura fiind dispusă ca urmare a reclamațiilor privind disconfortul creat de mirosuri.

Cele mai citite

Rusia atacă cibernetic Germania și Cehia. Ce măsuri s-au luat

Germania a anunţat luni că şi-a rechemat în ţară "pentru consultări" ambasadorul din Rusia, după ce vineri a acuzat un grup de hakeri ruşi...

România – Cehia. Declarațiile selecționerului George Buricea înaintea barajului pentru Cupa Mondială

George Buricea, selecţionerul echipei naţionale de handbal masculin a României, spune că barajul cu Cehia, contând pentru calificarea la Campionatul Mondial din 2025, se...

Astronauții dezvăluie ce miros unic are spațiul cosmic

După ce se întorc din ieșirile în spațiu astronauții simt în mod regulat un miros unic atunci când își scot căștile, iar colegii lor...
Ultima oră
Pe aceeași temă