20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialPlaneta maimutoilor

Planeta maimutoilor

Cum a venit vara, plajele si statiunile turistice din Romania s-au umplut de maimutoi. Din pacate, maimutoii de la noi nu au nici o legatura cu acele animale simpatice cu blana si coada care traiesc in padurile tropicale. Sunt inzestrati cu limbaj articulat, au aspiratii sociale si dorinta de a se remarca prin orice mijloace. Este imposibil ca maimutoii sa scape neobservati. Sunt zgomotosi, vorbesc tare si obscen, consuma hectolitri de bere, sar la bataie din te miri ce si se dau in spectacol. Maimutoii cu bani – care formeaza elita speciei si sunt invidiati de ceilalti – au decapotabile si SUV-uri cu care fac "sou" pe nisip. Cei cu venituri modeste trebuie sa se multumeasca doar cu lanturile groase de la gat, tricourile de firma imprimate cu litere aurii, stralucitoare, si slipurile inflorate, cu care se plimba tantosi de la o carciuma la alta.

 

Indiferent de starea lor sociala, aproape invariabil in urma maimutoilor raman PET-uri, cutii de bere, pungi de plastic, resturi de mancare si pachete goale de tigari, ca dovezi inestimabile pentru generatiile urmatoare ca stramosii lor si-au trait viata din plin. In afara de lipsa totala de inhibitii, maimutoii sunt constienti de drepturile si obligatiile lor de "turisti". Daca le atragi atentia ca lasa mult gunoi in urma, iti dau pe loc o replica de genul: "Nu e treaba mea sa ridic mizeria de pe jos, sunt oameni platiti pentru asta!".
Maimutoii sunt o rasa expansionista, au nevoie de mult spatiu, motiv pentru care, in fiecare an, apar in cele mai neasteptate locuri. Recent, am descoperit cateva zeci de exemplare pe plajele neamenajate de la Corbu si Vadu, atrase probabil de reclama – nejustificata, de altfel – facuta in ultimii ani acestor locuri. In doua zile, plajele s-au umplut de sticle goale si pungi care vor ramane probabil mult timp de acum inainte neridicate, tocmai pentru ca la Corbu si Vadu nu prea are cine sa stranga in urma petrecaretilor.

De cativa ani, de cand romanii au primit dreptul de a circula fara restrictii peste tot in lume, maimutoii au ajuns sa-si faca vacantele in strainatate. Bulgaria, Turcia si Grecia sunt destinatiile lor preferate, dar romani prost-crescuti pot fi intalniti, practic, in statiunile turistice din toata lumea. Afara se comporta dupa codul turistic pe care l-au invatat acasa. Ba uneori sunt mai agresivi decat in tara, incercand sa-si mascheze prostia si necunoasterea regulilor de comportament caracteristice unei tari civilizate. Au pretentia sa primeasca servicii pe care nu le-au platit – vezi, Doamne, romanii se descurca! –, sunt aroganti atunci cand ar trebui sa-si ceara scuze – romanii au mandrie nationala – si, culmea, sunt rasisti – suntem albi, ce mama naibii! Ati remarcat cu ce dispret se uita unii turisti romani la ghidul excursiei, chelnerul de la restaurant sau omul de serviciu din hotel daca acesta este de culoare?

 

I-ati auzit comentand apoi, hlizindu-se ca tampitii, pe seama culorii pielii acestora sau facand aprecieri umilitoare despre inrudirea omului cu maimuta? Imi aduc aminte de o experienta petrecuta in urma cu un an in Rio de Janeiro, cand in autobuzul care ma ducea spre un port vecin s-au mai urcat trei turisti romani galagiosi si fitosi. Ghidul excursiei, un mulatru simpatic, vorbea in trei limbi – portugheza, spaniola si engleza –, astfel incat sa se faca inteles de toti pasagerii autocarului. Cei trei romani nu au gasit altceva mai bun de facut decat sa faca bascalie pe seama greselilor gramaticale comise in limba engleza de brazilian, desi intelegeau perfect ce vrea acesta sa spuna.

Ca vrem sau nu, maimutoii ne reprezinta pe toti, sunt parte a imaginii noastre in lume. Daca in vara asta o sa ajungeti in vreun hotel din strainatate si dupa ce aratati pasaportul, receptionerul o sa va arunce o privire neprietenoasa, sa stiti ca inaintea voastra au trecut pe acolo niste maimutoi. Nu trebuie insa sa va ingrijorati. O sa fiti tratati bine la fel ca si nemtii, englezii sau ceilalti turisti straini. Lumea civilizata nu-si schimba asa usor regulile. Pe plaiurile mioritice lucrurile stau insa altfel. Aici maimutoii sunt la putere si, daca ramanem sa ne petrecem vacanta in tara, trebuie sa ne pregatim sa facem plaja printre gunoaie, sa ascultam manele si sa suportam mitocanii. Indiferent cate hoteluri, restaurante si parcuri de distractii minunate s-ar construi la munte si la mare, o vacanta in Romania are toate sansele sa semene cu un prizonierat la Gradina Zoologica, in cusca cu maimute.

Gabriel Bejan
Gabriel Bejanhttp://gabriel-bejan
Gabriel Bejan, sef departament Investigatii
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă