13.1 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialPlajele de pe litoral, scoase la licitaţie

Plajele de pe litoral, scoase la licitaţie

Ca în fiecare an, în această perioadă, a început bătălia pentru închirierea sectoarelor de plajă. Primii operatori economici s-au prezentat ieri dimineaţă la sediul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL) pentru a participa la licitaţii. Potrivit declaraţiilor purtătorului de cuvânt al ABADL, în total au fost depuse aproape o sută de oferte. „Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a scos la licitaţie toate suprafeţele de plajă neînchiriate în anii trecuţi. Astfel, pe cele 109 sectoare din aproape toate staţiunile de pe litoral au fost depuse 97 de oferte. Acestea au fost depuse pentru un număr de 42 de sectoare. Trebuie să amintim aici şi că în cazul a cinci sectoare nu am avut decât o singură ofertă, motiv pentru care nu s-a mai ţinut licitaţia”, a precizat purtătorul de cuvânt al ABADL, Cătălin Anton.

 

Mamaia, cea mai căutată staţiune

Ca de obicei, Mamaia este cea mai solicitată staţiune, tocmai de aceea licitaţiile vor dura trei zile, apoi, în ordinea depunerii ofertelor, vor urma cele pentru zonele Eforie, Venus, Jupiter şi Vama Veche. Preţurile de pornire pentru un metru pătrat au pornit de la 1,1 lei şi au ajuns la 10,98 de lei în staţiunea ­Mamaia. De la eveniment nu au lipsit ­reprezentanţii unui operator portuar, firmă patronată de afaceristul Sorin Greavu, prezent la toate licitaţiile sectoarelor de plaje în anii anteriori. Acesta este în continuare interesat de plaje, deşi obiectul de activitate al societăţii sale este cu totul altul. De data aceasta însă el are în vedere sectoarele de plajă din zona hotelului Victoria din Mamaia. „Nu pot spune cât suntem dispuşi să licităm. Eu nu fac politica societăţii. Sunt un simplu salariat”, a declarat reprezentantul pe care acesta l-a trimis ieri dimineaţă la ABADL.

„Investiţia nu se recuperează uşor”

Întrebat dacă investiţia pe care urmează s-o facă se va recupera, Cristian Ciobanu, agent economic a spus că nu întotdeauna se întâmplă acest lucru. Referitor la suma de bani pe care sunt dispuşi s-o dea pentru un petic de plajă, el a spus că vrea să dea cât mai puţin, pentru că, oricum, investiţia nu se recuperează prea uşor. Un alt agent economic a spus că, din experienţa ultimilor ani, nu ştie dacă va merita sau nu să închirieze plajele, dar vor face investiţii. „Sperăm să rezolvăm tot ce va apărea… Nici măcar cei de la ABADL nu sunt pregătiţi pentru noul sezon estival. Ba chiar mereu am avut probleme cu ei, însă, dacă nu le vom rezolva, se poate ajunge la rezilierea contractelor. În general, problemele care s-au ivit au fost întotdeauna rezolvate”, a subliniat acesta. Problemele descrise de acesta se referă la ecologizarea plajelor, operaţiune care a ţinut şi de agenţii economici, dar şi la strângerea algelor, care s-a făcut cu mare greutate vara trecută. În linii mari, a completat el, s-ar putea spune că până acum au fost mulţumiţi în procent de 50% de calitatea plajelor româneşti.

Probleme în anii trecuţi

Operatorii unor hoteluri de lux din staţiunea Mamaia au acuzat modul în care s-a făcut în anii trecuţi licitaţia plajelor. Aceştia spun că mulţi dintre cei care au concesionat plajele le-au subconcesionat apoi, deşi legea le interzicea acest lucru. Mai mult, ei acuză că, din ­cauza faptului că orice operator economic a avut voie să participe, preţurile au urcat artificial. Astfel, o suprafaţă de 8.000 mp a fost concesionată cu 50.000 de euro pentru un an.

La suma aceasta se adaugă alte câteva zeci de mii pentru amenajarea cu şezlonguri, pază, curăţenie etc. „Noi oferim gratuit plaja clienţilor, preţul la care s-a ajuns e foarte mare, mai ales că noi oferim gratuit turiştilor din hotel şezlongurile”, a spus operatorul din turism.

Cele mai citite

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă