18.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialPlagiatul premierului, din nou în atenția revistei care l-a descoperit

Plagiatul premierului, din nou în atenția revistei care l-a descoperit

Probabil cea mai influentă publicație științifică la nivel mondial – Nature – care în vara anului 2012 a semnalat prima faptul că teza de doctorat a premierului Ponta este un plagiat a publicat un articol intitulat: „Oamenii de știință protestează față de decretul prin care titlul de doctor poate fi revocat”.

Autorul Alison Abbot scrie că oamenii de știință români au reacționat cu mânie la Ordonanța de urgență a guvernului Ponta care permite titularului să renunțe la titlul de doctor fără nici un fel de explicație ulterioară. Anterior acestei ordonanțe de urgență, la fel ca în alte țări, un titlu de doctor putea fi revocat doar ca urmare a unei investigații științifice foarte serioase. Această ordonanță, mai amintește autorul articolului, a fost dată pe 30 decembrie, la două săptămâni după ce premierul Victor Ponta a anunțat că renunță la titlul de doctor pe care l-a obținut cu o lucrare pe care Consiliul de etică al Universității București a declarat-o a fi un plagiat.

Scrisoare deschisă

În articol, Alisson Abbot citează o scrisoare deschisă semnată deja de 1.300 de persoane. Semnatarii scrisorii acuză faptul că motivul pentru care Ponta a făcut modificarea legislativă este acela de a se proteja pe el însuși de o eventuală investigație legată de modul în care a obținut titlul de doctor în anul 2003. Investigații media au arătat că este foarte probabil ca Victor Ponta să fi intrat în Baroul București, devenind avocat și câștigând sute de mii de euro din această activitate, pe baza titlului de doctor. Până la această oră, Baroul București nu a răspuns unei solicitări oficiale a „României libere“ pentru a clarifica acest aspect.

“Obținerea unei diplome de doctor nu este o activitate solitară. Ea implică instituții academice, prin urmare renunțarea la acest titlu nu poate fi un demers solitar al deținătorului acestui titlu”, se arată în scrisoarea deschisă citată de către Nature.

 Revista Nature l-a acuzat pe 18 iunie 2012, pe premierul Ponta că a plagiat lucrarea sa de doctorat. Ulterior, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare – organismul abilitat să se pronunțe în astfel de spețe – a decis că Victor Ponta a plagiat. În timp ce Consiliul delibera, ministrul interimar al Educației la acea dată, Liviu Pop, anunța desființarea acestei instituții și casa în mod abuziv verdictul de plagiat. Și Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti (UB) a hotărât că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat 115 pagini din 297. Ulterior, s-a înființat un nou Consiliu cu oameni numiți de către subalternul premierului – în persoana lui Liviu Pop – care a dat un verdict de neplagiat.

Până la Ordonanța de urgență din 30 decembrie, titlul de doctor al premierului trebuia revocat de către ministrul Educației deoarece era vorba de un demnitar. Sorin Câmpeanu, actualul deținător al portofoliului de la Educație, a decis, însă, să modifice Legea educației astfel încât să permită ca retragerea titlului de doctor să se facă la dorința celui care îl deține.

Cele mai citite

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...

Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 6 miliarde de lei

Ministerul Finanţelor a planificat să se împrumute, luna aceasta, cu aproape 6 miliarde de lei de la băncile comerciale. Suma este mai mică cu...

Revolut Travel Report: Ce recorduri în materie de turism se vor depăși anul acesta?

Revolut, banca digitală cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane în România, a întrebat 15.000 de respondenți...
Ultima oră
Pe aceeași temă