2.8 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeSpecialPiaţa cimentului şi serviciile notariale, cele mai expuse la practici anticoncurenţiale

Piaţa cimentului şi serviciile notariale, cele mai expuse la practici anticoncurenţiale

Piaţa cimentului şi serviciile notariale sunt cele mai expuse la practici anticoncurenţiale. Alături de acestea se alfă însă și transportul feroviar de marfă şi de călători auto şi distribuţia en-gross de GPL pentru aragaz, arată un studiu al Consiliului Concurenţei.

"Ultimele 5 industrii, care înregistrează valori ale Indicelui Agregat de Presiune Concurenţială (IAPC) de sub 34%, constituie grupul industriilor cele mai înclinate spre comportamente anticoncurenţiale. (…) ultimul grup, al sectoarelor cu cea mai mare predispoziţie către comportamente anticoncurenţiale, include industrii cu ridicate bariere la intrare, pe care nu activează concurenţi «rebeli», în care lipsesc procesele inovative şi care implică produse omogene", se arată într-un raport al Consiliului Concurenţei, potrivit Mediafax.

IAPC este un instrument de lucru dezvoltat de Consiliului Concurenţei, fiind prezentat pentru prima dată în raportul din 2013 al instituţiei privind evoluţia concurenţei în sectoare cheie ale economiei.

Indicele măsoară înclinarea spre concurenţă a unor industrii din economia naţională, arătând gradul în care industriile analizate se apropie de o situaţie ideală, care facilitează pe deplin manifestarea liberă a concurenţei. Prin urmare, IAPC nu măsoară, şi nici nu îşi propune să măsoare, gradul efectiv de concurenţă care se manifestă în realitate, detectarea eventualelor comportamente anticoncurenţiale ce ar putea exista la nivelul pieţelor din aceste industrii realizându-se în cadrul investigaţiilor pe care autoritatea de concurenţă le desfăşoară.

IAPC analizează 21 de industrii prin intermediul a 20 de criterii, printre care numărul de firme active în piaţă, gradul de concentrare a pieţei, bariere la intrarea în piaţă, gradul de inovare în piaţă, gradul de transparenţă a pieţei.

Serviciile de arhitectură, distribuţia piese de schimb pentru autovehicule, serviciile publice de salubrizare, distribuţia de autoturisme şi producţia de medicamente, care înregistrează valori ale indicelui de peste 46%, constituie grupul industriilor cele mai înclinate către manifestarea liberă a concurenţei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă