19.3 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialPeste o sută de sindicalişti au protestat din nou la Ministerul Muncii

Peste o sută de sindicalişti au protestat din nou la Ministerul Muncii

Peste o sută de sindicalişti de la CNS “Cartel Alfa” şi BNS au pichetat, joi, pentru a doua zi consecutiv Ministerul Muncii, acuzând Guvernul că anihilează dialogul social, potrivit Mediafax.

Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, le-a spus sindicaliştilor că Guvernul a avut ca prioritate modificarea legislaţiei muncii astfel încât patronilor să le fie mai bine şi a acuzat reprezentanţii instituţiei că au minţit atunci când au afirmat că au fost create noi locuri de muncă după intrare în vigoare a Codului muncii.

“Toate locurile noi de muncă pe care ei le-au anunţat nu erau decât locuri de muncă neînregistrate. Nu au crescut veniturile la pensii, deci aceste contracte sunt la valori foarte mici. În august a crescut rata şomajului, deşi este o lună de vârf pentru că încă sunt locuri de muncă în agricultură şi turism. E un paradox? Nu. Este doar consecinţa prostiei şi a modificării legislaţiei”, a declarat Costin.

Secretarul general de la Sindicatul Naţional al Poliţiştilor, Toader Paraschiv, le-a spus protestatarilor că dialogul social din România a fost anihilat, iar Ministerul Muncii refuză să promoveze o hotărâre de guvern pentru stabilirea sectoarelor de activitate.

Ministerul Muncii schimbă miniştrii tocmai pentru a anihila acest dialog social. Dialogul social european nu există decât pe hârtie, iar premierul are pretenţia să fie acceptat în Schengen”, a declarat Paraschiv.

În timpul protestului de la Ministerul Muncii a avut loc un incident, o femeie care traversa neregulamentar fiind lovită uşor de o maşină care trecea prin faţa Ministerului Muncii, în zona în care erau sindicaliştii. Femeia s-a ridicat singură după ce a fost lovită de maşină şi nu avea răni grave, dar a fost transportată cu o ambulanţă la spital, pentru investigaţii medicale.

Protestul s-a încheiat în jurul orei 11.00, sindicaliştii spunând că vor continua şi în zilele următoare protestul.

Reprezentanţii sindicaliştilor vor reveni la Ministerul Muncii la ora 15.30, pentru a discuta cu ministrul Sulfina Barbu. Şi confederaţiile patronale au fost invitate de ministrul Muncii la discuţii, la ora 14.00.

Preşedintele BNS a spus că sunt şanse mici ca vreun ministru din Ministerul Muncii să facă performanţă, deoarece aceştia nu sunt aleşi pe criterii de competenţă.

Sindicaliştii “Cartel Alfa” şi BNS au început, miercuri, protestele la Ministerul Muncii. Cei 150 de sindicalişti care au protestat miercuri i-au huiduit pe actualul ministru al Muncii, Sulfina Barbu, şi pe fostul deţinător al portofoliului Ioan Botiş, căruia i-au reproşat că a lăsat moştenire “cea mai proastă lege din toate timpuri”, Legea dialogului social, şi că nu a creat locuri de muncă.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de faptul că termenul privind stabilirea sectoarelor de activitate a expirat, însă nu a existat o hotărârea de guvern în acest sens.

Sulfina Barbu a spus că doreşte să reînceapă dialogul social şi a dat asigurări că aşteaptă din partea sindicatelor soluţii privind crearea de noi locuri de muncă şi că toate soluţiile pe care le va primi vor fi luate în discuţie la nivelul guvernamental.

Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel Alfa” şi Blocul Naţional Sindical au anunţat proteste în perioada 21 septembrie – 1 octombrie, în faţa Ministerului Muncii, Familiei si Protecţiei Sociale (MMFPS).

“Negocierile pentru cele 40 sau 41 de sectoare de activitate nu au fost încheiate. Ele au început undeva în mandatul lui Botiş, dar în mandatul lui Lăzăroiu nu au mai fost continuate. Nu suntem de acord cu propunerea guvernului şi ministerului iar termenul a expirat săptămâna trecută. Trebuia să aibă loc nişte negocieri, să se adopte Hotărârea de Guvern şi să se publice în Monitorul Oficial. Trebuie să intervenim pentru că angajatorii nu ştiu unde să-i încadreze şi oamenii riscă să nu-şi primească salariile”, a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Filialei CNS “Cartel Alfa” Ilfov, Victor Grigorescu.

Confederaţiile sindicale propuneau, în luna mai, împărţirea economiei în 39 de sectoare de activitate, ceea ce ar însemna că în România ar putea exista 40 de salarii minime pe economie, câte unul pentru fiecare sector plus sistemul bugetar.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 843: Putin declară câți militari ruși luptă în Ucraina

Preşedintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a anunţat că aproximativ 700.000 de militari ruşi participă în prezent la ofensiva din Ucraina. 'Avem aproape 700.000 bărbaţi în...

Germania, victorie la scor contra Scoției, în primul meci de la EURO 2024

Germania a învins seara trecută, la Munchen, scor 5-1, echipa naţională a Scoţiei, în meciul de debut al Campionatului European de fotbal EURO 2024. Scorul...

Toți portughezii vor purta tricou CR7 la EURO 2024, ca să nu mai existe dubii în legătură cu marcatorul

IlustrațiiȘ Marian Avramescu Legenda vie a fotbalului portughez Cristiano Ronaldo mai are doar câteva zile până la debutul la Turneul Final al Campionatului European...
Ultima oră
Pe aceeași temă