5 C
București
marți, 3 decembrie 2024
AcasăSpecialPeste 800 de oameni fac MITING în COVASNA, în apărarea lui Beke...

Peste 800 de oameni fac MITING în COVASNA, în apărarea lui Beke Istvan Attila, acuzat de TERORISM

Peste 800 de persoane participă, joi, la Târgu Secuiesc, judeţul Covasna, la un miting de solidaritate cu Beke Istvan Attila, arestat după ce a fost acuzat că intenționa să confecționeze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public, informează Mediafax.

Explozia urma să aibă loc marţi, în timpul manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României.

Susținătorii lui Beke Istvan Attila s-au adunat, joi, la ora 16, cu pancarte și lumânări aprinse în mâini, pentru a doua zi consecutiv, după ce s-au mobilizat pe rețelele de socializare, în Piața Gabor Aron din Târgu Secuiesc, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ei au scandat numele lui Beke Istvan Attila, dar și "Lăsați-l în libertate, nu suntem teroriști”, "Dreptate pentru Istvan”, "Puneți-l în liberate”, "Și mâine venim și vom fi tot mai mulți”, "Beke Istvan e nevinovat", după care au plecat, în coloană, către Primăria Târgu Secuiesc, unde s-au oprit și i-au cerut primarului Bokor Tibor să iasă în fața mulțimii.

Totodată, i-au strigat edilului: "Să iasă primarul”, pe care l-au numit "trădător de țară" și "să plece (primarul – n.r.) la Mediaș, de unde a venit", iar alte scandări au fost "Suntem azi aici și vrem dreptate", "Căutăm dreptate".

Lozinci precum: "Trădător de țară” au fost strigate și la adresa președintelui Consiliului Județean Covasna, Tamas Sandor.

Manifestanții au avut și un mesaj pentru mass-media națională. Astfel, pe două pancarte negre, manifestanţii au scris cu litere albe: "Rușine, mass-media românească, iarăși manipulare, nu pierdeți nicio șansă să instigați la ură împotriva comunității maghiare. Cine-și va cere scuze?” și "Suntem maghiari, condamnăm violența, terorismul, dar și manipularea".

De la primărie, manifestanții au plecat către sediul Poliției, numărul acestora crescând pe parcurs la circa 800.

"Aici este o bombă”, "Beke este nevinovat”, "Dreptate pentru Beke Istvan” și "Mass-media românească este minicnoasă" și "Cine este maghiar, este cu noi”, au scandat participanții în fața sediului Poliției.

Oamenii au huiduit, după care au plecat spre Judecătorie și Parchet, de unde se vor întoace în Piața Gabor Aron.

Mitingul de solidaritate cu Beke Istvan Attila nu este autorizat.

"Nici astăzi manifestarea nu este autorizată, dar jandarmii asigură măsurile de ordine în zonă”, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectortului Județean de Jandarmi Covasna, Petronela Corodeanu.

Și miercuri după-amiază, aproximativ 500 de persoane s-au adunat în centrul orașului Târgu Secuiesc, pentru a protesta față de arestarea lui Beke Istvan, ei având pancarte cu mesajul: "Je suis Beke Istvan".

Ei au spus că Beke Istvan e un tată și un om "superb", care a păstrat tradițiile maghiare și a organizat evenimente culturale.

Tatăl său a spus că acesta nu este capabil să facă asemenea daune comunității în care trăiește și poporului din care face parte.

"La noi nu au venit migranți și a trebuit să facem noi teroriști și uite că s-a făcut", spunea tatăl lui Beke Istvan.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Covasna, Petronela Corodeanu, manifestarea de miercuri nu a fost autorizată. Ea a spus că nu au fost înregistrate incidente şi nu au fost date sancţiuni contravenţionale.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism l-au prins pe Beke Istvan Attila, membru al formațiunii extremiste "Mișcarea de Tineret 64 de Comitate" din Ungaria (HVIM), în urma unor percheziţii care au avut loc în noaptea de luni spre marţi, acesta fiind pus sub acuzare pentru că ar fi intenţionat să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care să-l detoneze în public, marţi, la manifestările de Ziua Naţională organizate la Târgu Secuiesc.

Curtea de Apel Bucureşti a admis, marţi noapte, propunerea procurorilor şi a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Beke Istvan.

Sesizarea la DIICOT despre acest caz a fost făcută în 23 octombrie de către Serviciul Român de Informații, care a arătat că membri ai organizației autohtone din județul Covasna a grupării naționalist-extremiste "Mișcarea de Tineret 64 de Comitate", ai cărei lideri se află în contactul direct al coordonatorilor formațiunilor ungare extremiste "Mișcarea pentru o Ungarie mai bună" (JOBBIK), HVIM, respectiv "Oastea Haiducilor" – recunoscută de către Oficiul pentru Protecția Constituției din Ungaria drept structură cu profil terorist – desfășoară, în scopul îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, acțiuni împotriva ordinii constituționale de natură a pune în pericol securitatea națională.

Pe teritoriul României activează HVIM Transilvania, entitate care, prin structura ideologică și modelul acțional respectă tiparul mișcării ungare, președinte fiind din anul 2014 Szocs Zoltan. În prezent, HVIM activează în România pe raza județelor Cluj, Covasna, Harghita și Mureș.

Mişcarea radicală, al cărei nume se referă la numărul de comitate pe care le avea Ungaria Mare, înainte de Tratatul Trianon, a avertizat că, din cauza "calomniilor absurde", se va adresa tribunalelor internaţionale, presei internaţionale şi organizaţiilor pentru drepturile omului.

Beke Istvan, acuzat de acțiuni împotriva ordinii constituționale și nerespectarea regimului materiilor explozive, este în arest preventiv, dar decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă, contestaţia urmând să fie judecată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Anchetatorii au găsit la percheziţiile din Covasna, la imobilul folosit de Beke Istvan Attila, sute de materii explozive, dispozive electronice care permiteau acţionarea de la distanţă, două dispozitive militare de vedere pe timp de noapte, dar şi un poligon de tragere, potrivit unor surse judiciare.

Beke Istvan Attila nu apucase să asambleze materiile explozive şi dispozitivele atunci când au avut loc percheziţiile. Dispozitivul, dacă ar fi fost asamblat, cu materiile explozive pe care le avea la dispoziţie şi cu acţionare de la distanţă, putea produce victime, au precizat surse din rândul anchetatorilor.

Bărbatul amenajase şi un poligon de tragere, însă nu au fost găsite şi arme de foc sau dintre cele pentru care este necesară autorizarea. De asemenea, au fost găsite la percheziţii şi aproximativ 400 de articole pirotehnice.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Guvernul are nevoie de împrumuturi record în perioada următoare

Ajustarea bugetară include plata datoriilor vechi și acoperirea deficitului Necesarul de împrumut al Guvernului pentru anul 2024 a fost revizuit la 246 miliarde lei, conform...

Donald Trump amenință teroriștii palestinieni: „preţul de plătit va fi teribil”

Preşedintele ales al SUA Donald Trump a avertizat luni că "preţul de plătit va fi teribil" pentru grupurile palestiniene din Fâşia Gaza dacă ostaticii...

Ucraina va primi un nou ajutor militar de 725 milioane de dolari de la SUA

SUA au anunţat luni un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina, în valoare de 725 de milioane de dolari şi care include în special rachete...
Ultima oră
Pe aceeași temă