5.3 C
Bucharest
Wednesday, 6 December 2023
HomeSpecialPeste 5% din romani traiesc cu mai putin de un dolar pe...

Peste 5% din romani traiesc cu mai putin de un dolar pe zi

Cei mai multi saraci traiesc in partea de nord-est a tarii, iar 47% din acestia sunt din mediul rural. “Peste 5% din romani supravietuiesc cu mai putin de un dolar pe zi”, a afirmat Marian Rujoiu, presedintele asociatiei “Pro Youth”. Cel mai mare grad de saracie se inregistreaza in gospodariile unde persoana de referinta este agricultor, are numai educatie primara sau nici o scoala, are patru copii in intretinere si locuieste in mediul rural.
Expertii afirma ca diminuarea saraciei este legata de dezvoltarea economiei, de cresterea gradului de educare, de cresterea fortei de munca, de ocuparea salariatilor cu salarii mari, care permit acoperirea mai mare a cheltuielilor de consum. Restrangerea saraciei impune dezvoltarea economiei rurale, precum si dezvoltarea infrastructurii utilitatilor publice, locuintelor si asezarilor umane, sunt de parere expertii Institutului National de Statistica. Investitiile cu valoare locala ridicata trebuie inmultite, pentru ca acestea ar putea genera salarii mai mari.
Banca Mondiala a definit saracia extrema ca fiind traiul zilnic cu sub un dolar SUA, iar pentru saracia medie plafonul stabilit este sub doi dolari/zi.
In fiecare an, pe durata unei luni, organizatiile civice din intreaga lume desfasoara o campanie de combatere a saraciei, ziua de 17 octombrie fiind proclamata de Organizatia Natiunilor Unite, Ziua Internationala a Combaterii Saraciei. In lume, peste 2,8 miliarde de persoane traiesc cu un venit sub doi dolari pe zi, din acestia un miliard incadrandu-se in categoria de saracie extrema (traiesc cu mai putin de 1 dolar/zi), iar 442 de milioane sunt tineri cu varste sub 24 de ani.

Copiii, cel mai grav afectati

Conform unui studiu realizat in cadrul Institutului de Cercetare a Calitatii Vietii (ICCV), din 2005, intitulat “Diagnosing Poverty and Child Development Riscs in Romania”, se constata ca cea mai defavorizata categorie de varsta, in ceea ce priveste gasirea de solutii de diminuare a nivelului de saracie, o reprezinta copiii.
La finele anului 2004, peste 1.000.000 de copii traiau in saracie, ceea ce reprezinta aproximativ un sfert din numarul total de copii din Romania. Iar dintre acestia, 350.000 de copii traiau in saracie severa.
Copiii sunt grupa de varsta care a fost cel mai grav afectata de scaderea drastica a nivelului de trai pentru ca au fost cei mai de pe urma beneficiari de politici de protectie sociala. Aceasta stare de fapt este reflectata si de faptul ca nivelul de saracie a copiilor nu era mai scazut in 2004, fata de 1996, copiii fiind singurul segment social la care s-a inregistrat aceasta situatie in Romania. Adina Stefan

Cele mai citite

România ar fi forțat să fie pe ordinea de zi a Consiliului JAI de marți pentru un vot cunoscut deja

Dacă România ar fi forțat să fie pe ordinea de zi a Consiliului JAI de marți ar fi riscat să obțină un vot pe...

România ar fi forțat să fie pe ordinea de zi a Consiliului JAI de marți pentru un vot cunoscut deja

Dacă România ar fi forțat să fie pe ordinea de zi a Consiliului JAI de marți ar fi riscat să obțină un vot pe...

Premierul Ciolacu invită Google să deschidă un centru de date în România

Premierul Marcel Ciolacu a avut o întrevedere cu reprezentanți din SUA ai companiei Google, pe care i-a invitat să deschidă un centru de date...
Ultima oră
Pe aceeași temă