19.6 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialPeste 5,6 miliarde euro din finanţările europene au ajuns deja la proiectele...

Peste 5,6 miliarde euro din finanţările europene au ajuns deja la proiectele de investiţii pentru agricultură şi dezvoltare rurală

Plăţile pe care Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) le-a făcut până acum către beneficiarii finan-ţărilor europene disponibile pentru agricultură şi dezvoltare rurală depăşesc 5,6 miliarde euro, ceea ce înseamnă peste 63% din fondurile nerambursabile alocate României de Uniunea Europeană, în exerciţiul financiar 2007-2013. 

Acest sprijin, disponibil prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007-2013, este acordat pentru proiecte de investiţii prin care se lansează afaceri noi, se extind sau modernizează afaceri în mediul rural.

„Cele peste 5,6 miliarde euro plătite de APDRP până acum au ajuns la fermieri, autorităţi locale şi investitori, ca decontare pentru sumele pe care le-au investit deja. Cred că am ajuns într-un punct în care putem vorbi cu încredere, bazându-ne pe cifre reale, despre reuşita acestui Program important pentru dezvoltarea pe termen lung a agriculturii şi a satului românesc. Nivelul pe care l-am atins ne face să aşteptăm o performanţă a programului actual similară celei pe care România a avut-o cu Programul SAPARD”, a declarat George Turtoi, directorul general al APDRP. România a ajuns cu Programul SAPARD la un grad de absorbţie de peste 90%, fiind printre puţinele ţări europene, beneficiare ale acestor fonduri, care au reuşit să atragă aproape integral finanţarea disponibilă. Actualul program, PNDR 2007-2013, este finanţat prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), fond de care APDRP răspunde pentru România.

În cadrul PNDR 2007-2013, APDRP a contractat aproape 85.000 de proiecte în limita impusă de valoarea fondurilor disponibile.
Selecţia acestora a fost făcută dintr-un total de peste 144.000 de proiecte primite de Agenţie, reprezentând solicitări de finanţare de aproximativ 18 miliarde de euro în total. În acest moment, toate proiectele sunt finalizate din punct de vedere al evaluării, iar o parte dintre acestea  se află în etapa prevăzută pentru depunerea contestaţiilor.

„Până la finalul anului, suntem încrezători că vom soluţiona tot ceea ce ţine de această etapă şi vom încerca să încheiem contractarea tuturor proiectelor selectate pentru finanţare. Putem spune că am reuşit să devansăm toate evaluările, astfel că am finalizat această etapă cu 5 luni mai devreme decât calendarul estimat”, declară directorul general al APDRP.

Prioritatea PNDR 2007-2013 este sprijinirea proiectelor axate pe investiţii, punând accent pe încurajarea economiei şi dezvoltarea satului românesc prin crearea de afaceri noi şi modernizarea sau extinderea celor existente.
Programul s-a concentrat astfel mai puţin pe subvenţii şi finanţări acordate direct, fără un proiect la bază, diferenţiindu-se prin această abordare faţă de alte state europene.

„Ne-am asumat o direcţie mai dificil de urmat, dat fiind că este mai greu să finanţezi şi să implementezi proiecte de investiţii decât să faci plăţi directe. De aceea, suntem acum poate uşor mai jos decât alte ţări europene din punct de vedere al gradului de absorbţie pe fondurile pentru agricultură şi mediul rural. Statele care sunt acum peste nivelul României s-au concentrat mai mult pe subvenţii”, explică George Turtoi.

Odată finalizate şi plătite, proiectele finanţate prin PNDR promit să reducă însă din diferenţă. Un argument este faptul că România a reuşit în ultimul an să ridice gradul de absorbţie de la 45% la 63%, reprezentanţii APDRP estimând că această cifră va continua să crească în următorii doi ani.
Bazându-se pe evoluţia gradului de absorbţie şi pe stadiul implementării PNDR, directorul general al APDRP se declară optimist în privinţa respectării termenelor impuse de actualul program şi de perspectivele legate de următorul exerciţiu financiar: „Suntem o structură matură, foarte bine ancorată în activitatea sa şi pregătită pentru a încheia cu bine această perioadă de programare şi mai ales suntem gata pentru 2014 – 2020. Dacă ar fi să concentrez în doar câteva cuvinte activitatea APDRP, cred că cea mai potrivită expresie ar fi  <<tradiţie în absorbţia fondurilor europene>>.” (I.M.)  

Cele mai citite

Condiția lui Iohannis pentru a ceda Ucrainei un sistem Patriot. România oferă sprijin militar Ucrainei doar dacă nu afectează propria apărare

Președintele Iohannis spune că ar fi acceptat, în principiu, cererea președintelui Biden ca România să cedeze Ucrainei unul dintre sistemele sale antiaeriene Patriot, pe...

Începe Festivalul Filmului European 2024

Institutul Cultural Român dă startul celei de-a 28-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, pe 9 mai, la Sala Luceafărul (fostul CinemaPro) cu filmul...

Franța și China și-au dat mâna pe sub Rusia

Liderul de la Kremlin, Vladimir Vladimirovici Putin, s-a privit în oglindă și a jurat din nou, în fața singurei persoane care alege la...
Ultima oră
Pe aceeași temă