Nici unul din producatorii piscicoli din judetul Tulcea nu beneficiaza de sprijin din partea statului, conform actelor normative in vigoare, din cauza ca ar putea fi sanctionati de catre reprezentantii legii. In plus, acvacultura pare a fi lasata in voia sortii.
Sa demarezi o afacere in domeniul acvaculturii pare usor. Pentru a avea o statie de reproducere a celor mai valoroase specii de pesti ai nevoie de 10.000 de euro, jumatate din aceasta suma putand fi obtinuta prin programe SAPARD. De preferat este morunul, pentru ca este singura specie de peste arhaic care creste foarte repede si care aduce in timp scurt plusvaloare afacerii, persoanele care doresc sa inceapa o investitie similara neavand nevoie decat de 10.000 euro, jumatate din suma putand fi accesata prin programul SAPARD. Pretul unui singur alevin, pui de morun care nu a ajuns inca in stadiul de puiet, este de trei euro, acesta fiind vandut atat in tara, la Giurgiu si Timisoara, cat si in strainatate, in Germania si Olanda. Pare profitabil, insa reproducerea speciilor de pesti nu este incurajata de statul roman, conform declaratiei unui investitor, iar comercializarea acestora pare a fi un cutit cu doua taisuri. Conform prevederilor Hotararii de Guvern nr. 811 din ianuarie 2005, statul acorda sprijin direct producatorilor din sectorul animalier, inclusiv producatorilor piscicoli. Actul normativ a fost insa modificat prin HG 811, publicata in Monitorul Oficial nr. 711 din 5 august 2005. Conform informatiilor oferite de Gheorghe Carpov, directorul Directiei Generale pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, ca noutate, pe langa speciile de salau, somn, sturion, recoltati in amenajarile piscicole si fermele de crestere intensiva si superintensiva, pentru care se acorda subventii de la inceputul anului, a fost introdus si crapul. Nici unul din producatorii piscicoli din Tulcea nu a solicitat insa subventie din partea statului. Unul din motive este faptul ca speciile prevazute in primul act normativ nu pot fi cultivate in amenajari piscicole, morunul, de exemplu, fiind specie migratoare. Un al doilea motiv este constituit insa de conditiile impuse pentru vanzarea pestilor. Astfel, producatorul trebuie sa aiba livrari de minimum 500 kilograme de peste, dar nu se mentioneaza in cat timp trebuie prinsa aceasta cantitate – in plus, fiecare exemplar nu trebuie sa fie mai mare de 2 kilograme. Pe de alta parte, in momentul comercializarii unor asemenea exemplare, producatorii pot fi sanctionati cu sute de milioane de lei vechi, din cauza ca incalca pevederile Legii nr. 192 din 2001, care stipuleaza ca exemplarele cu o greutate de pana la 2 kilograme nu pot fi vandute, ca urmare a faptului ca sunt subdimensionate. La toate acestea se adauga si faptul ca in HG 711 se mentioneaza ca se acorda o subventie de 40.000 lei vechi pentru kilogramul de crap, iar in anexa este scris ca acest sprijin se acorda pentru un exemplar de crap. "Noi am sesizat ministerul de resort cu privire la aceste inadvertente si asteptam o reactie, pentru ca in momentul de fata exista un investitor din Babadag care intentioneaza sa depuna dosar pe HG 711 si ne aflam in incurcatura”, spune directorul DGADR.
Acvacultura, lasata de izbeliste
Acvacultura constituie ansamblul de procedee si tehnici care au drept scop reproducerea si cresterea pestilor si a altor vietuitoare acvatice. Daca in 2001 productia in acest domeniu a cunoscut o usoara crestere, aceasta a scazut in perioada urmatoare, doi ani mai tarziu importurile depasind de 6 ori productia interna. In 2007-2013, Romania va primi prin Fondul de Pescuit al Uniunii Europene 211 milioane de euro, insa pana atunci acest domeniu pare a fi al nimanui. "Noi nu primim nici un fel de sprijin din partea statului roman. Ar trebui incurajat acest domeniu, pentru ca producatorii nu detin resursele financiare pentru a-si dezvolta afacerile. Un singur puiet costa intre 2 si 4 euro, iar pentru o afacere rentabila ai nevoie de cel putin zeci de kilograme”, spune Dumitru Maereanu, directorul statiei de reproducere Kaviar House din Isaccea. In momentul de fata, in judetul Tulcea functioneaza doar o singura statie de reproducere a pestilor, o alta fiind pe cale de a fi deschisa la Periprava. Si asta, in conditiile in care zeci de specii de pesti sunt pe cale de disparitie.