26.1 C
București
joi, 18 iulie 2024
AcasăSpecialPericolul Nicușor Dan

Pericolul Nicușor Dan

Liderii PNL se amăgesc considerând că scorul politic pe care l-au atins duminică – 32% – este unul de la care vor pleca și vor crește, în toamnă, cu ocazia scrutinului pentru Parlament. Actualul rezultat electoral este rolul exclusiv al primarilor din Ardeal, realeși cu peste 50% din voturi. Ei s-au comportat exact ca niște locomotive electorale. La Cluj, când au votat Emil Boc pentru primar, alegătorii au pus ștampila, mecanic, pe listele de consilieri ai PNL. La fel la Oradea, unde a fost ales primar Ilie Bolojan, în Aradul unde a triumfat Gheorge Falcă, în Timișoara unde a câștigat Nicolae Robu și chiar la Brașov, unde liberalii l-au susținut pe independentul George Scripcaru. La toamnă, numele acestor oameni nu se vor mai afla pe listele PNL. Mai grav, toți au motive să nu se mobilizeze la alegerile parlamentare. Robu are o relație rece cu cei care conduc PNL de la centru. În septembrie 2014, Predoiu a cerut excluderea lui Boc din PNL, după ce primarul Clujului a anunțat că sprijină candidatura Elenei Udrea la prezidențiale. Falcă este finul lui Băsescu, iar Bolojan – ce neinspirație – a fost acuzat că a coordonat prost campania PNL la nivel național. Scripcaru nu va uita că a fost nevoit să candideze ca independent. Prin neimplicarea primarilor ardeleni, PNL va trebui să își câștige singur voturile la toamnă. Lucru imposibil.

Gorghiu și Blaga mai uită atunci când se laudă cu scorul de la alegeri că Nicușor Dan le-a făcut concurență doar în București, unde i-a și umilit cu un scor electoral de trei ori mai mare. Dacă ar avea strategi mai competenți, liderii PNL ar putea vedea, cu îngrijorare, mulțimea mesajelor de tipul: „abia aștept să pot vota și eu Nicușor Dan” postate pe Facebook de oameni din țară. Articolele pozitive despre noua structură politică a lui Nicușor Dan sunt preluate și distribuite de către alegători de pretutindeni. În treacăt fie spus, nici PSD nu înțelege pericolul electoral Nicușor Dan. Declarația lui Victor Ponta: „am constatat și eu că Uniunea Salvați Bucureștiul e o mișcare europeană de extremă stânga” e lipsită de argumente și se înscrie în rândul avertismentelor iliesciene din anii 90 gen: “nu vă vindeți țara străinilor” sau a atacurilor la persoană marca PSD: “Iohannis a făcut trafic de copii”.

Dar Nicușor Dan reprezintă și o amenințare pentru propriul partid întrucât succesul nu este ușor de gestionat. Mai ales atunci când, după zece ani în slujba Bucureștiului, trebuie să îl împarți cu noul star al politicii Clotilde Armand, un personaj complet necunoscut în umă cu doar două luni. Nicușor Dan a strălucit în noaptea alegerilor când toată mass-media a anunțat scorul său uriaș și absolut neașteptat la primăria Capitalei. Controversata răsturnare de situație de la primăria sectorului 1 unde candidata USB, Clotilde Armand, a pierdut la numărătoarea voturilor deși sondajele o dădeau câștigătoare, a stârnit un val de emoții rar întâlnit în mass-media și, mai ales, pe rețelele de socializare. Asistăm zilele acestea la testul de maturitate politică a lui Nicușor Dan care trebuie să iasă din solitudinea alergătorului de cursă lungă pentru București și să încerce să gestioneze și să împartă succesul. Să înțeleagă că el a fost votat de oamenii nemulțumiți de incapacitatea PNL de a propune un candidat curat și a PSD de a propune un altul pe care nu îl recomanda nimic. În schimb, colega sa de partid,Clotilde Armand, care a obținut cetățenia română în urmă cu numai un an și a studiat la cea mai mare universitate a lumii Massachussetts Institute of Technology, i-a convins pe alegătorii din sectorul 1 să o voteze pentru ceea ce reprezintă. Pentru exuberanța, franchețea, diponibilitatea de a lupta pentru cauza unor oameni între care nu s-a născut, bucureștenii au votat-o din convingere și nu pentru a alege răul cel mai mic.

Prioritară pentru noua structură politică este o discuție sinceră, cu ușile închise, între Nicușor Dan și  Clotilde Armand despre rolul fiecăruia în partid și despre libertatea pe care unul trebuie să i-o ofere celuilalt în raport cu electoratul său. Altfel, orgolile, nemăsurate în politică, pot face din USB un partid de o vară.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă