15 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialPereţii portanţi din gips-carton

Pereţii portanţi din gips-carton

Pereţii din gips-carton au o multitudine de calităţi, dar rareori proprietarii îi gândesc ca parte integrantă ai structurii de rezistenţă a locuinţei.

Construiţi după tehnologia cu profile metalice, pereţii în sistem tencuială uscată pe structură metalică nu au rezistenţa necesară pentru a putea susţine o suprastructură, indiferent de greutatea ei. Din acest motiv, structura de rezistenţă a spaţiului respectiv, trebuie gândită şi realizată anterior compartimentării cu pereţi din gips-carton.

Pentru a conferi acestor pereţi o astfel de calitate, puteţi să înlocuiţi structura din profile metalice cu una din lemn. Structura din lemn a pereţilor interiori este asemănătoare cu cea a pereţilor exteriori, folosită la construirea caselor din lemn.

Funcţie de rolul peretelui în structura de rezistenţă a construcţiei, grosimea acestuia poate avea valori cuprinse între 50 şi 120 mm, incluzând termoizolarea cu vată minerala de 50 mm sau 100 mm şi placările cu gips-carton, OSB sau lambriu de pe ambele feţe.

Costurile structurii din lemn sunt de aproximativ trei ori mai mari faţă de cele ale structurii din metal, dacă materialul este achiziţionat de la supermarketurile de profil. Dacă însă lemnul este cumpărat de la un gater sau de diverse târguri specializate, atunci costurile sunt egale sau chiar mai mici.

Într-o asemenea situaţie trebuie însă să verificaţi gradul de umiditate a lemnului şi planeitatea acestuia. Dacă lemnul nu este suficient de uscat, atunci el va lucra suficient de mult după montaj, pentru a putea genera probleme peretelui.

De asemenea, o planeitate defectuasă va face ca realizarea structurii din lemn să aibă de suferit, să se realizeze cu dificultate şi cu risipă mare de material.

Cele mai citite

Rusia atacă cibernetic Germania și Cehia. Ce măsuri s-au luat

Germania a anunţat luni că şi-a rechemat în ţară "pentru consultări" ambasadorul din Rusia, după ce vineri a acuzat un grup de hakeri ruşi...

Astronauții dezvăluie ce miros unic are spațiul cosmic

După ce se întorc din ieșirile în spațiu astronauții simt în mod regulat un miros unic atunci când își scot căștile, iar colegii lor...

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...
Ultima oră
Pe aceeași temă