15.4 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialPerestroika lui Voronin

Perestroika lui Voronin

Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a prezentat la sfarsitul saptamanii trecute noul program al Partidului Comunistilor prin care aceasta formatiune ar urma sa se reformeze inaintea alegerilor generale si prezidentiale din 2009.

Vladimir Voronin, care este si seful Partidului Comunistilor din Republica Moldova (PCRM), desi propune o noua orientare "socialist-europeana diferita de doctrina socialismului sovietic" nu vrea sa renunte la denumirea actuala a formatiunii fiindca, daca ar scoate cuvantul "comunist", s-ar gasi un alt partid care sa-l confiste pentru "a obtine cel putin 20% la urmatoarele alegeri, fara sa faca vreun alt efort". Potrivit noului program, PCRM va asimila "mostenirea ideologica si a experientei politice a comunismului si socialismului european, cu scopul de a deveni, asemenea acestora, mai puternic decat puterile nationaliste si autoritariste". Vladimir Voronin sustine ca partidul sau se va innoi si va milita pentru "o economie politica deschisa, orientata spre inovare, o economie deschisa atat pentru Vest, cat si spre Est". Prin reformarea PCRM, Voronin incearca  sa aplaneze tensiunile dintre aripa mai tanara, proeuropeana si cea traditionalista cu nostalgii prosovietice, tensiuni care ar putea duce la fractionarea partidului.

Presedintele Republicii Moldova promite ca partidul sau va reduce treptat "componenta militara in toate programele de stat si va purcede la constructia unui stat demilitarizat" si se va concentra asupra apropierii de UE.
Potrivit ultimului sondaj IMAS, 47 la suta din electoratul Republicii Moldova dispus sa mearga la vot prefera deocamdata  Partidul Comunistilor, orientat fatis spre Moscova. De altfel, in noul program al PCRM Romania este absenta.
Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM) este cea mai mare forta politica in Parlamentul Moldovei. La alegerile din 2005, Partidul Comunistilor a obtinut 46% din sufragii, insa prin redistribuire a obtinut majoritatea calificata in Parlament (56 de mandate).

DILEME
» Indecis Intre est si vest

Vladimir Voronin declara ca vrea sa integreze Republica Moldova in UE, dar in acelasi timp duce o politica promoscovita si antiromaneasca. In ultima perioada liderul de la Chisinau a acuzat Bucurestiul de imperialism, declarandu-se urmasul lui stefan cel Mare.

Sabina Fati
Sabina Fatihttp://sabina-fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Kosovo are dificultăți în aderarea la Consiliul Europei

Prim-ministrul din Kosovo, Albin Kurti, a criticat miercuri condiţiile de aderare la Consiliul Europei, în special crearea unei structuri guvernamentale semiautonome pentru comunitatea sârbă,...

O anvelopă a unui avion Boeing 737 a explodat la aterizarea pe un aeroport din sudul Turciei

O anvelopă din faţă a unui avion Boeing 737 al Corendon Airlines a explodat joi la aterizare pe un aeroport din sudul Turciei, a...

Premierul Netanyahu și șeful CIA, William Burns, au discutat despre o „pauză” în operațiunile militare din sudul Fâșiei Gaza

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi şeful CIA, William Burns, au discutat miercuri la Ierusalim despre o posibilă 'pauză' în operaţiunile militare în sudul Fâşiei...
Ultima oră
Pe aceeași temă