Tehnologia aduce la îndemâna românilor posibilităţi nebănuite acum câţiva ani. Sistemele GPS pot ajuta bărbaţii îngrijoraţi (ca fostul ministru al Transporturilor, Ioan Rus) de faptul că soţiile şi copiii nesupravegheaţi apucă pe drumuri greşite.
Cu ajutorul sistemelor GPS, orice membru al familiei poate fi urmărit prin satelit. Asemenea soluţii tehnice sunt deja folosite şi în România.
Cele mai banale aplicaţii se referă la montarea pe automobilul familiei a unui emiţător GPS, care indică permanent poziţia maşinii. Această soluţie GPS e utilă mai ales dacă maşina este furată, dar au fost şi cazuri în care bărbaţi geloşi au instalat asemenea sisteme pe maşinile soţiilor, fără ştirea acestora.
Soluţiile de localizare sunt profesionale, destinate mai ales firmelor care deţin flote auto, dar se pot configura şi pentru persoane fizice, susţine Cati Mocanu, director general al unei firme care oferă soluţii GPS.
“Avem soluţii de localizare GPS şi pentru clienţi persoane fizice. De exemplu, un şef de firmă care şi-a pus GPS pe maşină, ca măsură antifurt. Cunosc însă cazuri de familii care s-au despărţit din cauza asta. Câte un soţ care a instalat sistem de monitorizare pe maşina soţiei. Nu recomandăm!”, avertizează Cati Mocanu.
Ceasuri destinate copiilor, cu rol de localizare GPS
O aplicaţie mult mai importantă a noilor soluţii GPS este destinată protejării copiilor. Ea se prezintă sub forma unui ceas de mână, care se pune la mâna celui mic. Ceasul face şi localizare GPS şi transmite permanent părinţilor locul unde se află copilul. În plus, în cazul în care se simte în pericol, copilul poate apăsa un buton de pe ceas, deschizând un canal de comunicare prin voce cu telefonul mobil al părintelui său.
Localizarea GPS a copilului şi canalul de comunicare vocală rămân în funcţiune chiar dacă, ulterior, se încearcă oprirea ceasului copilului.
Ceasul cu funcţii GPS / GSM nu este deocamdată comercializat în România, dar va fi disponibil chiar în acest an, printr-unul dintre operatorii de telefonie mobilă.