15 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialPensiile securistilor, aproape imposibil de micsorat

Pensiile securistilor, aproape imposibil de micsorat

» Pensiile de zeci de milioane ale securistilor au sanse minime de a fi micsorate.

»Juristii apreciaza initiativa, dar spun ca aplicarea ei ar conduce la discriminare.

» Fostul securist Ilie Merce sustine ca a adus anual la bugetul tarii 2 milioane de dolari si ca-si merita pensia generoasa.

Pensiile uriase ale fostilor securisti au toate sansele sa ramana intacte, deoarece implementarea unei asemenea legi presupune numeroase proceduri greu de indeplinit. Propunerea de micsorare a pensiilor fostilor securisti si activisti a venit din partea lui Marius Oprea, consilierul pe probleme de securitate a primului ministru, dar Diana Hatneanu, directorul executiv al APADOR-CH, este sceptica in ceea ce priveste sansele de reusita a acestui demers: "Nu stiu cat de fezabil este acest proiect, fiindca ar aparea ca o sanctiune si, pana la urma, oamenii respectivi au avut un salariu, au contribuit la fondul de pensii". Aceasta norma este privita ca o penalizare a averii personale care nu pare justificata, avand in vedere ca fostii securisti si activisti au contribuit la fondul de pensii.

Presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, Sergiu Andon, crede ca o pensie poate fi micsorata numai in conditiile regandirii intregului sistem. "Riscul acestei legi este sa produca o discriminare de grup, lucru care n-ar rezista la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Se poate schimba sistemul de pensii, dar pentru toata lumea si pe aceleasi criterii. Sa faci o lege numai pentru o categorie de persoane pe care sa o dezavantajezi, asta se numeste discriminare". Andon mai crede ca legea lustratiei este blocata din aceleasi motive: "Orice tine de culpabilizari de grup este impotriva principiilor statului de drept si a conventiei europene". Deputatul Victor Ponta sustine ca ideea cu micsoarea pensiilor este buna, cu conditia unei reglementari juridice serioase "pentru a nu genera nedreptati". Deputatul PSD mai spune ca, din punct de vedere juridic, pensiile fostilor securisti pot fi micsorate, deoarece aceste drepturi nu sunt supuse unei interdictii conditionale. Insa "legea trebuie reglementata clar", mai crede Ponta.

 

Europarlamentarul PNL Renate Weber nu a vrut sa comenteze ideea propusa de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania (ICCR) si anuntata de consilierul premierului Marius Oprea, sustinand ca nu vrea sa se pronunte asupra unui proiect de lege pe care nu l-a citit. Deputatul PRM Ilie Merce, fost ofiter de informatii in cadrul Directiei Securitatii Statului (DSS), este de parere ca acest demers a lui Marius Oprea, presedintele ICCR, este "bun pentru toaleta": "…nimeni nu se intreaba ce au facut niste oameni pentru tara. Eu, personal, am adus milioane la statul asta (…) Mi-am facut datoria. Eu aduceam anual statului 2 milioane de dolari.

Propunere
» Initiativa legislativa
Presedintele ICCR, Marius Oprea, si-a exprimat speranta ca pensiile fostilor securisti vor fi reduse la nivelul minim pe economie, asa cum prevede proiectul de lege initiat de institutia pe care o conduce. Reducerea pensiilor va veni ca sanctiune, dupa ce o decizie a justitiei va consimti, in fiecare caz in parte, calitatea de ofiter de securitate. Oprea a sustinut ca majoritatea acestor ofiteri au ca ocupatie de baza calificari minime, dar primesc pensii mari ca urmare a gradelor obtinute de-a lungul anilor. Daca Oprea spune ca a trimis deja proiectul la Ministerul Muncii, ministrul Paul Pacuraru habar nu are de asa ceva si sustine ca nu a discutat cu presedintele ICCR despre pensiile securistilor. El sustine ca "tema e corecta", ca nu este moral ca fostii securisti sa primeasca o pensie privilegiata, dar proiectul nu poate fi aplicat din punct de vedere juridic deorece "un bun castigat nu poate fi returnat".

Cele mai citite

SUA îndeamnă Turcia și Israelul să-și rezolve diferendele

Statele Unite(SUA) au îndemnat luni Turcia şi Israelul să rezolve diferendele dintre ele, după ce Ankara a anunţat că suspendă relaţiile comerciale în încercarea...

Polonia verifică dacă judecătorul fugit în Belarus a spionat împotriva țării sale

Tomasz Szmydt, un judecător de la un Tribunal administrativ din Varşovia, a cerut luni azil în Belarus, spunând că a acţionat în semn de...

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...
Ultima oră
Pe aceeași temă