18.9 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialPensii frauduloase de un milion de lei

Pensii frauduloase de un milion de lei

 „Cheia” reţelei era o funcţionară a Casei de Pensii Alba.

Procurorii DIICOT Alba au cerut arestarea preventivă a unei reţele care se ocupa cu întocmirea unor dosare care au făcut posibilă pensionarea frauduloasă a peste 100 de persoane. Opt persoane, din care o funcţionară a Casei de Pensii Alba, au fost reţinute de procurori. Acestea au fost trimise în faţa judecătorilor Tribunalului Alba cu propunere de arestare preventivă.

Anchetatorii susţin că acestea făceau parte dintr-un grup infracţional nestructurat, care a creat un prejudiciu de un milion de lei, potrivit agenţiilor de presă.

Pentru o a noua persoană, considerată a fi liderul grupării, va fi formulată propunere de arestare preventivă în lipsă. Potrivit şefului DIICOT Alba Iulia, Danusia Boicean, au fost audiate, în cursul zilei de miercuri, 50 de persoane din 119 pentru care a început urmărirea penală pentru constituire, organizare sau sprijinire a unui grup infracţional nestructurat, înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi fals privind identitatea.

Membrii grupării aveau drept scop obţinerea de venituri ilicite, din pensionarea frauduloasă a unor persoane şi procurarea unor documente de studii false. Gruparea a acţionat pe raza judeţelor Alba, Cluj, Bihor, Arad, Maramureş, precum şi pe raza municipiului Bucureşti.

Gruparea acţiona din 2006. Procurorii au identificat până în prezent aproximativ 50 de dosare de pensie care cuprind adeverinţe false. Foarte mulţi dintre „beneficiari” nu au lucrat niciodată la societăţile menţionate în dosarele de pensie sau au avut un stagiu de cotizare mult mai scurt decât cel care apărea în documentele oficiale. Un astfel de exemplu este cel al unei femei din comuna Jidvei, judeţul Alba, care figurează că ar fi fost angajată la o societate din Bucureşti, cu toate că nu a lucrat niciodată la firma în cauză. Un altul deţinea documente false cu privire la angajarea sa la Spitalul Clinic Cluj-Napoca sau un altul la o exploatare forestieră.

Un bărbat care a lucrat ca cioban avea ataşate la dosarul de pensie acte cum că ar fi fost angajat la o exploatare minieră.

„Gruparea, al cărui lider se numeşte, susţin procurorii, Toma Constantin, era organizată pe mai multe paliere. Unii se ocupau cu falsificarea actelor, de la diplome de bacalaureat, certificate de calificare profesională, la diplome de licenţă şi atestate profesionale, alţii cu recrutarea viitorilor beneficiari de pensii, foarte mulţi dintre aceştia fiind din zona Munţilor Apuseni”, a declarat Danusia Boicean, pentru Agerpres.

Printre cei 119 urmăriţi penal, adică membrii reţelei şi „clienţii” lor se numără mulţi membri ai aceleiaşi familii, fie că sunt soţ şi soţie, fraţi sau părinţi şi copii. 

17 percheziţii

În vederea descoperirii şi ridicării unor mijloace de probă au fost efectuate miercuri 17 percheziţii domiciliare, în Bucureşti – cinci, Turda – trei şi în judeţele Bihor, Alba, Teleorman şi Satu Mare.

Dosarele de pensie erau falsificate integral sau parţial de membrii grupării şi introduse în plată cu complicitatea a cel puţin două funcţionare din cadrul Casei Judeţene de Pensii Alba.

Cercetările au fost efectuate împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul BCCO Alba, Bucureşti, Cluj, Satu Mare, Oradea, Teleorman şi cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Alba.

Cele mai citite

Benzina a ajuns mai scumpă decât motorina. Cât costă un litru de combustibil la pompă

În urmă cu doar câteva luni şoferii care alimentau cu motorină plăteau per litru cu 75 de bani în plus faţă de cei care...
Ultima oră
Pe aceeași temă