21.5 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialPauza mai lunga la BVB

Pauza mai lunga la BVB

Manifestarile economiei romanesti care incetineste s-au simtit mai mult la nivelul trimestrului III/2008. In mod sigur se vor fi simti si in ultimul trimestru al acestui an si aproape sigur se vor resimti destul de puternic in 2009. In acest context, nu trebuie sa uitam de cresterea deficitului bugetar, care tinde sa ajunga la 3,5% in acest an, fara a mai aminti de deficitul de cont curent care a ajuns la Q3 la 14,2% din PIB-ul planificat.

Pe de alta parte, am vazut la CNBC analisti care comenteaza contradictoriu evolutiile economice actuale: unii vorbesc despre existenta unei deflatii, iar altii deja prognozeaza o hiperinflatie. Daca la aceasta mai adaugam ca in multe tari se simte inca izul inflatiei, atunci avem spectrul cel mai putin placut pentru criza actuala.
Nu in ultimul rand, dupa unele calcule, piata de T-Bonds din SUA, pe termen scurt, are probleme serioase cu gasirea de cumparatori, pentru ca investitorii de obicei interesati, adica strainii, au acum probleme, la randul lor, pe pietele interne de obligatiuni si se vor concentra pe acestea. Demn de urmarit sunt si datoriile federale americane, care au ajuns la 10.700 mld. dolari (76% din GDP/2007); cum asta reprezinta de 3 ori distanta Pamant – Luna in bancnote de 1 dolar, atunci se poate spune ca datoria este astronomica si va face presiune continua.

Pentru ca scenariul economiei globale sa fie si mai dificil de acceptat pentru un investitor, pentru prima data in istoria zonei euro, ca urmare a crizei creditului si stagnarii consumului, aceasta a intrat oficial in recesiune dupa ce Eurostat a anuntat al doilea trimestru cu scadere de PIB (0,2%). Anterior acestei stiri, Germania si Italia anuntasera intrarea in recesiune dupa anuntul SUA cu reducerea cresterii la 0,1% in ultimele 3 trimestre si al Japoniei cu 0,9% la Q2 si 0,1% la Q3.
Incerc sa ma gandesc, in contextul de mai sus, ce sanse pot sa-i ofer cuiva care are destul cash si doreste sa investeasca pe bursa romaneasca, mai ales ca, dupa o scadere foarte abrupta de cca. 60-80%, ne intalnim si cu cea mai redusa lichiditate din ultimii 4 ani. Comparativ cu anul 2007, cand lichiditatea medie zilnica a fost de 15 mil. euro, iata ca, in acest an, aceasta s-a redus la putin peste 4 mil. euro, cu minime ale anului sub un mil. euro.

Sunt convins ca foarte multa lume se intreaba acum despre adevaratele motive, care mentin un interes asa de scazut in piata autohtona. Dupa mine, principalele cauze ar f: perspective/asteptari fundamentale in prezent subrede: prognoza PIB in 2009 este 0,3% sau 3,6%; cata vreme pietele internationale isi tot testeaza unele minime din anii anteriori, iar rezultatele macro sunt tot mai nefavorabile, sanse de optimism nu se intrevad; extinderea recesiunii la majoritatea tarilor puternice le va influenta si pe cele din jur.
Bine, bine, ar spune majoritate doua-trei a celor interesati, atunci ce este de facut? Nu pot sa nu admit ca pe piata autohtona sunt putine sanse si deocamdata nu putem aborda decat 2-3 atitudini: 1) A celui care a ramas pe cash si asteapta in continuare sperand ca piata sa intoarca SOLID in directie ascendenta pentru a intra mai hotarat la acumulare; 2) A curajosului, care doreste sa nu piarda contactul cu piata de capital si care va incerca oportunitati pe bursele straine in acele instrumente care i se potrivesc mai bine. 

 

Mai exista o categorie, slab reprezentata, care urmareste putinele oportunitati speculative din piata asumandu-si un risc ceva mai mare decat de obicei si care nu intotdeauna ii va asigura castigul. Este evident ca acesta va folosi stop lossul mental si nu va intra decat daca precizia sa este de cel putin 70%, chiar daca trebuie sa astepte mult timp. Sa presupunem ca monitorizand piata am observat pe graficul zilnic si pe cel saptamanal o oportunitate buna de a face ceva profit prin metoda swing UP la actiunea EBS. Motive: tranzactionare cont global si cu market maker ce iti poate asigura lichiditatea necesara IN/OUT dupa regula intrare praguri minime de suport – iesire la praguri maxime de rezistenta in intervalul de variatie ales de piata, cu fixarea stop lossului mental la ±/- 5% fata de punctul de intrare; o volatilitate importanta care se acopera repede; o monitorizare in paralel cu Bursa de la Viena si Praga cu posibilitatea de a anticipa unele miscari; date si informatii complete si la timp.

Pe graficul zilnic analiza tehnica ne indica: o posibila evolutie in range cu limitele 54,2 – 68,7 lei, adica o variatie maxima de peste 20%; posibile scaderi mai mari prin trecerea pretului sub EMA 5 (62,0 lei); estimarea unui punct de intrare la 54,5-55 lei si tinta la 68 lei, adica un profit brut de cca. 20%. Punct intermediar de suport la 58,2 lei. Pentru confirmarea cu acuratete a punctului de intrare voi folosi semnalele indicatorilor Fast %K si RSI, precum si evolutia lichiditatii din piata. Ca regula de risk management voi folosi risk reward de 1: 3 (5%/15-20%), adica stop la 52,0 lei si exitul la 67,0 – 68,0 lei.

Cele mai citite

Noua fiță masonică: Sarmale la …roabă!

Așa zișii masoni grupați, în Marea Lojă Națională a României condusă, în scripte, de preotul Cătălin Tohăneanu, dar, în realitate, de plagiatorul Radu...

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...
Ultima oră
Pe aceeași temă