13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialPatru sindicate de la ArcelorMittal Galaţi anunţă declanşarea grevei generale

Patru sindicate de la ArcelorMittal Galaţi anunţă declanşarea grevei generale

Liderii a patru sindicate de la ArcelorMittal Galaţi care au refuzat să semneze contractul colectiv de muncă au anunţat că în 10 martie vor declanşa greva generală la combinatul siderurgic, nemulţumiţi de oferta patronatului de creştere a salariilor cu 8 %, faţă de 18 procente, cât au cerut, potrivit Mediafax.

Liderii sindicatelor Siderurgistul, Sindicatul Liber şi Independent al Oţelarilor, Sindicatul Liber Depou şi gruparea din Uzina de Piese de Schimb, membre ale Federaţiei Sindicale a Siderurgiştilor (FSS) Metarom, au anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că vor declanşa greva generală.

Ei spun că în 2 martie va avea loc o grevă de avertisment, pentru ca în 10 martie să fie declanşată greva generală pe termen nelimitat.

Cei patru lideri sindicali au susţinut că protestele vor fi fi însoţite de acţiuni de stradă, sindicatele urmând să organizeze mitinguri la poarta combinatului atât în timpul grevei de avertisment, cât şi pe durata grevei generale.

“În 2 martie vom susţine o grevă de avertisment de două ore, de la 13.30 la 15.30, astfel încât să prindem şi schimbul de dimineaţă şi schimbul de după-amiază. Apoi, pe 10 martie, vom declanşa greva generală pe termen nelimitat. În acelaşi timp vor exista acţiuni de stradă. Vorbim despre proteste la poarta combinatului”, a susţinut liderul FSS Metarom Mircea Scântei.

Sindicaliştii doresc ca salariile siderurgiştilor gălăţeni să fie majorate cu 18 procente şi să fie aplicată o creştere a sporului de week-end de 50 la sută pentru sâmbătă şi 100% pentru duminică. În afară de aceste solicitări, se doreşte şi majorarea primelor de Ziua Siderurgistului şi de Crăciun de la 120 la 200 de lei.

Oficialii ArcelorMittal Galaţi au anunţat, la sfârşitul ultimei încercări de stingere a conflictului care a avut loc joi seară, după ce sindicaliştii au avut o întrevedere cu managerul general al combinatului, că managementul consideră oferta de creştere a salariilor siderurgiştilor cu 8 procente ca fiind ultima ofertă, care nu va fi schimbată.

Mai mult, purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi, Dorian Dumitrescu, a declarat că atât timp cât conflictul de interese va fi menţinut de către sindicate conducerea companiei nu se află în poziţia de a aplica o creştere salarială.

La negocierile Contractului Colectiv de Muncă pe anul 2011 la ArcelorMittal Galaţi, începute în luna decembrie a anului trecut, au luat parte şi alte cinci sindicate care au acceptat din etapa concilierii conflictului de interese oferta patronatului de majorare a salariilor cu opt procente, creştere căreia i se adaugă o majorare cu 20 de lei a unor prime.

Cele mai citite

Ministrul Bogdan Ivan anunță lansarea platformei #nofake pentru raportarea conținutului deepfake

Românii pot raporta conţinutul inadecvat pe care îl văd pe reţelele de socializare pe platforma „#nofake”, a anunţat vineri ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării,...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Guvernanții au nevoie de Big Brother ca să vadă problemele școlii românești

Este tot mai evident că decidenții politici, dar și o mare parte a societății, au uitat menirea școlii. Cu întârziere considerabilă, politicienii din țara noastră...
Ultima oră
Pe aceeași temă