12.2 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialPatru noi candidaţi, între care o femeie, la alegerile prezidenţiale din Siria

Patru noi candidaţi, între care o femeie, la alegerile prezidenţiale din Siria

Parlamentul sirian a anunţat duminică patru noi candidaţi, între care o femeie, la alegerile prezidenţiale programate pentru data de 3 iunie, un scrutin pe care opoziţia în exil şi Occidentul îl consideră o "parodie a democraţiei", relatează Mediafax.

În total, şase candidaţi s-au înscris până în prezent în cursa prezidenţială.

Preşedintele Bashar al-Assad, a cărui familie se află la putere în Siria de peste 40 de ani, încă nu şi-a prezentat candidatura la aceste alegeri, care vor fi organizate în plin conflict în zonele controlate de regim.

În cadrul unei şedinţe transmise în direct de televiziunea de stat, preşedintele Parlamentului, Mohammad al-Lahham, a anunţat candidaturile lui Sawsan Haddad, Samir Maala, Mohammad Firas Rajjouh şi Abdel-Salam Salamé "la postul de preşedinte al Republicii Arabe Siriene".

Sawsan Haddad, s-a născut în 1963 în Latakia (nord-vest) şi este inginer mecanic, în timp ce Samir Maala, s-a născut în 1961 la Quneitra (sud) şi este profesor de drept internaţional.

Ceilalaţi doi candidaţi sunt Mohammad Firas Rajjouh, născut în 1966 la Damasc, şi Abdel-Salam Salamé, născut în 1971 la Homs (centru).

Primii doi candidaţi – Hassan Abdullah al-Nouri, un om de afaceri şi membru al opoziţiei tolerate de regim, şi deputatul Maher al-Hajjar – s-au înscris în cursa prezidenţială joi.

Sâmbătă, Preşedinţia siriană a afirmat că vrea să organizeze un scrutin "liber şi transparent". Însă, potrivit opoziţiei, scrutinul care va avea loc pe 3 iunie este o "farsă" menită să conducă la realegera lui Bashar al-Assad, în timp ce războiul care devastează ţara de trei ani s-a soldat cu peste 150.000 de morţi şi peste nouă milioane de refugiaţi şi strămutaţi.

Noua Constituţie aprobată în 2012 oferă pentru prima dată posibilitatea mai multor candidaţi să se prezinte la alegeri. Dar, în realitate, condiţiile cerute limitează puternic numărul de candidaţi. Potrivit unor clauze aprobate de Parlament, viitorul preşedinte trebuie să fi trăit în Siria fără întrerupere în ultimii zece ani.

Până în prezent, Bashar al-Assad – ca şi tatăl său Hafez anterior – a fost ales prin referendum.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă